Александър Китов работи като продуктов мениджър крипто в Paysafe Group Bulgaria. Преди Paysafe той е създал betahaus Sofia (https://betahaus.bg/) – първото споделено работно пространство в София. Създател е и на Перпето (https://perpetto.com) – самообучаваща се софтуерна услуга (SaaS) за персонализирано онлайн пазаруване. Той има над 7 години опит в продуктовия мениджмънт и предприемачеството. С него ще ви срещнем на събитието Трайни основи – Съставки за стартъп дълголетие на 16-ти декември. Преди това му зададохме няколко въпроса. Ето как ни отговори той.

Как започна да се занимаваш с предприемачество?

Бях завършил информатика в Германия и работих в една дигитална агенция в Бремен. Посещавах Сашо Михайлов, мой приятел в Берлин, и там той ме заведе да видя тамошния споделен офис на фрийлансъри и стартъпи наречен Бетахаус. Идеята за работата без офис, в обкръжение на специалисти в своята сфера и с тематични събития, които да те развиват промени мисленето ми за работната среда.
Може да се каже, че тогава за първи път започнах да мисля за собствен бизнес и за това как мога да допринеса за решаването на проблем на дадена група хора.

Кой е най-интересният аспект от предприемачеството в ИТ сферата?

Много са. За мен най-интересен е напредъкът, който ти като личност и твоята фирма правите, докато навигираш препятствията, предоставени ти от клиентите, от технологиите, от екипа, от конкурентите. Уроците, които извличаш и прилагането им в следващата подобна ситуация.
А най-приятният е това да създадеш от нищо решение на проблем, който твоите клиенти изпитват ежедневно. Тяхното задоволство, препоръка или просто “благодаря, че ви има”, първите приходи, са все приятни неща, които дават сила на екипа.

Кой е най-запомнящият се момент от работата ти като предприемач през годините?

Много са хубавите, подписването на договор за наем на 1000м2 без пари в банката, излизането на break-even два последователни пъти, наградите, еуфорията. Но някакси по-запомнящи се при мен са неуспехите, неуспелите тестове, отношенията с хората. Може би, защото са все още пресни и дават много материал за размисъл.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Бих казал, че биха могли да научат какви са предпоставките, които ако не са налице, много трудно биха наваксали или коригирали в движение. Просто има неща, които много трудно се променят, хубаво е в тези няколко неща да сте уцелили преди да започнете.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с предприемачество?

Бъдете смели и действайте. Няма да ви се случи нищо непоправимо лошо, със сигурност ще научите много, та дори и може да се събудите един ден, правейки точно това, което сте искали.

Но прочете преди това The San Francisco Fallacy: The Ten Fallacies That Make Founders Fail. 🙂


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на IT Entrepreneurship. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Калоян Георгиев: Работата ми като предприемач е свързана с много критично мислене
За предприемачеството с Любомир Русанов и Методи Дреновски

Share This