Радослав Досев е сертифициран Java програмист с повече от 6 години професионален опит. В момента е Android Team Lead във Phyre – български стартъп за мобилни безконтактни плащания. С него ще ви срещнем на събитието Architectural design patterns on Android на 27-ми юни. Преди това, Радослав ни сподели кое е било най-голямото технологично предизвикателство, с което се е сблъсквал и какво би посъветвал всички, които сега започват кариера в сферата на Mobile Development.

Как започна да се занимаваш с Mobile Development?

Започнах любителски, когато бях 2-ри курс в университета. Успях да скалъпя малко приложение-калкулатор, което работеше с жестове. Това породи желанието ми за по-нататъшно развитие. Професионално започнах да се занимавам от 3-ти курс, когато бях при втория ми работодател.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Mobile Development?

Най-интересният за мен лично аспект е комплексността на работата с мобилни устройства. Докато при Front-end или Back-end разбработки ти отговаряш за една част от цялата система, при мобилните приложения ти отговаряш за всичко. Това те стимулира да мислиш по-широкоспектърно, имаш много повече контрол и повече отговорност.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Най-голямото такова ми беше преди няколко години. Налагаше се да създам приложение, което да синхронизира голям брой файлове със сървър при наличието на интернет връзка. Приложението трябваше да работи перфектно офлайн и процесът по синхронизация беше доста сложен.

Как го разреши/разрешихте?

Справих се благодарение на голямото ми търпение и дълбокото проучване, което направих. При мобилните приложения има много лимитации когато са във фонов режим. Допълнителната фрагментация с големия брой различни устройства усложнява положението. Но както при всяка задача, ако я разбиеш на малки и прости стъпки рано или късно ще я разрешиш.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

  1. Защо е важно да се мисли за архитектурата на едно приложение от самото начало.
  2. Какво представлява софтуерна архитектура.
  3. Общ поглед на еволюцията на мобилните архитектури

Какво би посъветвал всички, които сега започват кариера в сферата на Mobile Development?

Бих ги посъветвал никога да не си помислят, че знаят достатъчно. Да се абонират за e-mail бюлетини и подкастове и да бъдат винаги в крак с последните промени. Mobile Development-ът също както фитнеса е много неблагодарен спорт, няколко месеца без тренировки и вече си извън сезона.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Mobile Development. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Разговор за NativeScript със Станимира Влаева
Брайън Сие: Вдъхновява ме, че една личност може да има влияние в проекти с отворен код

 

Share This