VR преживяването става все по-достъпно и една от логичните стъпки, която последва е създаването на WebVR технологията. WebVR е технология, която обединява уеб и VR, за да създаде платформа, чрез която уеб разработчици лесно могат да правят VR приложения. В този случай VR приложенията са уеб страница, лесно достъпна само с един линк и работеща с всички VR устройства. Технологията е от скоро на пазара и с иновацията, която носи със сигурност ще продължи да навлиза през следващите години.

Първите стъпки

Благодарение на Coherent Labs, на 15-ти юни, в София отваря врати първият в света WebVR инкубатор, а неговата цел ще бъде да подпомогне усъвършенстването и развитието на виртуалната реалност на глобално ниво. В продължение на 12 седмици, шест екипа ще имат за цел да развият и разработят иновативните си идеи използвайки ресурсите на инкубатора и иновативната технология WebVR.

Инкубаторът за WebVR ще предоставя на участниците достъп до co-working пространство в офисите на Coherent Labs за продължението на програмата. Също така, те ще могат да се възползват и от оборудван VR Lab с устройства с висококачествени лещи за виртуална реалност (VR lenses & headsets). Целият процес ще се проведе под наставничеството и напътствие на технологичния екип на Coherent Labs, предприемачи, бизнес лидери, инвеститори и други ментори, които ще помогнат на екипите да развият идеите си. В края на програмата всеки екип ще има възможност да се срещне и изложи идеята си пред инвеститори.

Какво се случи до сега?

Програмата беше отворена както за стартиращи, така и за начинаещи компании, с визия за въздействие върху бъдещето на виртуалната и разширена реалност. В процеса на кандидатстване се включиха общо дванадесет компании от и извън България, от които бяха избрани общо шест Български екипа, които да вземат участие физически в пространството на инкубатора и два екипа от Франция и Португалия, които да се включат виртуално.

Опит от извора

Организаторите на инкубатора, които ще наставляват и напътстват екипите имат богат опит в разработване на високо технологични продукти. Coherent Labs е Българска компания, която използвайки богатия си опит в web, гейм технологии и потребителски интерфейс, иновира от една година в разработването на браузър за виртуална реалност, който ще позволява на потребителите да преживеят виртуална реалност през браузъра си. Очакванията са първата версия на браузъра (LensVR), насочена към разработчици на виртуална реалност да бъде пусната на пазара, по-късно този месец.

Визия: Coherent Labs

Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Виж всички потребителски групи и избери най-интересните за теб.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Предизвикателствата при работа в дистрибутирани екипи
„Характерно за нас, QA-ите, е че не се вписваме в рамки” – Камен Янков, QA Team Lead

Share This