IT сферата в България е една от най–перспективните и една от малкото индустрии, които остават незасегнати от кризата. ИТ сектора не само не е засегнат от кризата, но и бележи растеж в условията на криза. Заплатите в ИТ сектора са космически високи за България. Заплатите на топ специалистите с богат опит в София може да достигнат суми от порядъка на 3000 лв. до 5000 лева след данъци, а програмистите с поне една година опит взимат заплати от порядъка на 1000 лв след данъци. Много често студентите, които учат информатика или други ИТ специалности взимат заплати над 800 – 1000 лв, още докато учат в университета. За това е и разбираем интереса на много хора към възможностите за работа в сферата на информационните технологии. Но как да започнем да работим в ИТ сферата, ако нямаме предишен опит или ако нямаме „правилното“ образование?


Първата работа в ИТ сектора

Много често чувам някой да ми казва “Искам да стана програмист” или как да намеря първата си работа. За много хора, които никога не са работили в ИТ сектора е голямо предизвикателство да намерят първата си работа. А особено по – трудно е за хора, които никога не са имали нищо общо с високите технологии.

Автобиография
Когато пуснем обява за младши програмист или друга позиция, която не изисква опит и виждаме много автобиографии на хора, които са от друг сектор и искат да поставят началото си като програмисти, тест специалисти или системни администратори. Но на почти всяка автобиография и липсва нещо основно, защото кандидатите нямат опит, защото кандидатите се опитват да напишат автобиографията си, както са писали автобиография за някой друг сектор. В сектора на услугите автобиографиите се пишат по много по – различен начин отколкото в ИТ сектора. В книгата описваме подробно не само как протича едно интервю в ИТ сектора, но и даваме много примери за автобиографии, показваме кое е ценни и кое не, казваме какво говори всяка част от автобиографията на работодателя и специалиста по наемането, за да можете вие сами да прецените как най – добре да подготвите автобиографията си. Наблягаме на най – трудните варианти и случаи, например като случаите, в които нямате никакъв опит и се чудите какво да сложите в тази автобиография. Също наблягаме върху даването на идеи за подобряване на цялостното ви представяне.

Share This