Карта на целия интернет, както е бил през Май 1973-та година е открита насред купчина стари документи на Carnegie Mellon School of Computer Science в Питсбърг.

Тогава World Wide Web е бил познат като ARPANET и се е състоял от само 42 компютърни хоста, свързани към 36 nodes, разпръснати из Съединените Щати.


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Само няколко месеца по-късно, след като картата е била създадена, Интернет става интернационален. Сателитна връзка започва да излъчва ARPANET достъп на потребители от Норвегия и Лондон.

Дейвид Нюбъри, развиващ Art Tracks инициативата в музея на изкуствата Карнеги, град Питсбърг, намира картата в купчина стари документи, които взема от неговия баща. Баща му е работил в Карнеги Мелон от 70-те години на миналия век.

Не е съвсем ясно дали оригинал на картата е бил публикуван. Нюбъри казва, че неговия баща я пази откакто е бил управител на Училището по Компютърна наука.

По-късна нейна версия може да се намери в доклад на НАСА Ames Research Centre от 1974-та година.

Както може да се види в пълната версия по-долу, всички главни участници по това време са там, включително Харвард, Станфорд и UCLA.

„Ровейки в стари документи, които моят баща ми даде, открих карта на Интернет, както е бил през Май 1973-та година”, казва Дейвид Нюбъри.

Вижте картата ТУК:

Всеки от тези квадрати представлява node или рутер, които в ранната 1970-та година са били добавяни към ARPANET в порядък по един на всеки месец. Овалите изобразяват всеки от хостовете.

Светкавицата между Хавай и НАСА обозначава, че те са били свързани посредством сателит.

Основана през 1960-та година, ARPANET никога не е била планирана да бъде разпространявана и с отворен достъп, както е днес. Тя е била продукт на малка, почти секретна операция, извършена от няколко университета, правителствени структури и частни технологични компании в Съединените Щати. Първоначално са я използвали за пращане на данни чрез FTP (File Transfer Protocol) мрежи.

През 1971- ва година, потребителите са могли да трансферират данни в мрежа през индивидуални компютърни терминали.

Ето как е изглеждала картата през Септември 1973-та година:

Географски погледнато изглежда по този начин:

На 20-ти Декември 1990-та година, Тим Бърнърс-Лий, сътрудник на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) в Женева, Швейцария, пуска първият уеб сайт, хостван от World Wide Web.

Ако обичаш да учиш нови неща, абонирай се за някоя от потребителските ни групи.

Прочети още:
„Agile ме грабна със своята красива логика и човешки аспект“ – Петър Попов, IT Project Manager
Предизвикателствата при работа в дистрибутирани екипи

Share This