Една от големите страсти на Ивомир Асси е home automation, с която се занимава активно вече 3 години. На събитието на 5 декември Internet Of Things: Home Automation – Lessons Learned той ще говори за уроците, които е научил през това време, а ние решихме да го попитаме как започва да експериментира с  IoT и какво го кара да продължава да се занимава с автоматизация.

Как започна да се занимаваш с Internet of Things?

От много малък имам интерес към електротехниката, което беше нормално за дете на моята възраст. Играех си с разни моторчета, батерии, крушки и т.н. и се радвах, че съм направил миксер от колата с дистанционно управление.

В последните години нашумяха Аrduino, Raspberry Pi, ESP и други подобни проекти. Ключовият момент, който ме тласна в тази посока бяха колегите ми, за част от които това беше хоби. Това че можех да програмирам беше бонус и така в един момент вече имах идеи, които успявах да реализирам основно с Аrduino и ESP.

Какво те мотивира в работата ти?

Колегите ми и най-вече полето и свободата за изява. Работим върху много комплексен проект и като QA се налага да работя с Web, Desktop и от части mobile апликации на Windows, Mac, Linux, което е сериозно предизвикателство за автоматизиране и развитие на DevOps умения. Също така участвам активно в CI процеса. А колегите са винаги готови да ми помогнат.

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Веднага се сещам за 2 момента, които си струва да се споменат, от опита ми с IoT.

Първият беше когато реших, че искам да си направя умен ключ и да контролирам всеки уред, конкретно тогава вентилаторна печка (духалка). Спомням си как 3 дни се занимавах само с това (четене, проба, грешка, пак четене, тормозене на колега по телефона) и така докато не успях да подкарам нещото. Не беше най-красивото устройство, но пък ми даде основите как точно се програмират микроконтролерите, как се свързват сензорите, какво означават данните които идват, как да ги манипулирам, как да пращам данни в клауда и много други. Въобще, успях да разбера как работят нещата на ниско ниво, но беше доста изтощително.

Второто предизвикателство беше когато участвах в един Hackathon вътре в компанията. Обикновено там се събираме отбор и работим заедно по проект, който решава конкретен проблем. В случай моя проект беше да разработим Alexa skill за Amazon Echo с който чрез гласови команди да могат да се стартират job-ве на Jenkins server (например: “пусни log in тестовете”). За съжаление се събрахме само 2-ма, като колегата беше в САЩ, което изобщо не беше добър вариант. В крайна сметка, в критичен за екипа момент, трябваше за 2 дни да успея да го направя. Разбира се, 2 работни дни не ми стигнаха, нищо че тормозех 1 колега, когато се оказвах твърде дълго в задънена улица. Дискусията с него и коментарите индиректно ме караха да погледна проблема под друг ъгъл и така успявах да продължа, но се наложи да инвестирам и уикенда в същото начинание. В крайна сметка успях да довърша проекта. Представих го, и даже успешно направих лайв демо!

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Internet of Things?

Първият ми съвет е да се докоснат до устройствата на ниско ниво: да запоят 1 сензор и да напишат малко код. В зависимост от това какви хора са може да им хареса и да искат да си правят сами проектите от нулата, а може и да не е за тях (да нямат достатъчно време, опит в някоя област или просто да не им харесват толкова пипкави работи), което да ги откаже по някакъв начин.

Второто е да правят нещата на високо ниво, което означава да си купуват готови, красиво разработени компоненти и да ги конфигурират без да се интересуват какво се случва „под капака“. Въпрос на личен избор, но все пак готовите неща имат своите лимити. Ако можеш да пипнеш тук-там платката и да препрограмираш устройството, тогава то ще работи точно както си го представяш, а не както някой китаец в най-общият случай си го е представил.

Аз лично предпочитам да търся готови, красиви, надеждни и бюджетни устройства, които се доближават най-много до моята представа за това какво трябва да прави и как да работи самото устройство. Това ми пести време, нерви и пари. В краен случай ги модифицирам според проекта.


Стани част от потребителската група Internet of Things. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„IoT е област, която от няколко години се развива с много голяма скорост“. Разговор за Internet of Things с Владимир Савченко
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

 

Share This