През март месец стартира нова инициатива, която цели да намери технологични компании с конкурентни идеи и да им помогне да построят и развият решението си в реален бизнес с международно присъствие. Свързахме се с Александър Несторов (Cloud Marketing Lead for Central and Eastern Europe @ SAP), за да ни разкаже повече за проекта.

Разкажи ни малко повече за инициативата Start Apps for Your Business?

Start Apps for Your Business е кампания на SAP, целяща да свърже предприемачи и идеите им с потенциални техни клиенти или партньори. В България това са компаниите от среден и голям размер, които вече са достигнали до зрялост и търсят нови възможности за растеж или подобрение на процесите си. Наше редовно наблюдение е как добри идеи или мотивирани екипи нямат достъп до хората, които считат за свои клиенти, защото нямат видимост, не са достатъчно „доказали се“ или просто не са случили на правилна среда. SAP е технологичния партньор, който е в средата на една нова еко система – на иновации и съвместно създаване на нови продукти. Ние сме един от естествените създатели на тези платформи за партньорство.

Защо смяташ, че е важно да се създават връзки между технологичните стартъпи и утвърдените големи компании? С какво могат да са си полезни те?

Защото предприемачеството не трябва да е самоцел или просто начин на живот. То трябва да създава нещо, било то продукт или услуга, която има своите купувачи и партньори. Така ще валидираме съществуването му и оттам ще му помогне да расте и да се развива. А големите компании могат да намерят възможности отвън, каквито в собствените им организации липсват или са прекалено трудно и тромави за осъществяване. Тук дори не опира до идеална цел – освен че ще инвестират в българския бизнес, големите компании могат да станат и по-конкурентноспособни.

На 13.март предстои първото от серия събития в рамките на инициативата. Какви ще са акцентите? Издай нещо от кухнята?

Темата е Банките, а дискусията ще е в нуждите им и тенденциите пред тях. Ще си говорим за технологии, но и не само – връзките между индустриите вече се размиват и част от традиционните услуги на една банка биват изземвани от други компании (например телекомите). Как поддържат темпото, как и защо се променят потребители им, как да останат надежден и защитен партньор? Поканили сме различни представители на банковия сектор, които могат да се включат и споделят и техните наблюдения.

Специално за събитието сте поканили гост-лектори от Полша и Германия. Кажи ни нещо интересно за тях?

Ще ни гостуват по един представител от банка и стартъп, за да споделят различните гледни точки – едните да кажат от какво имат нужда, а другите да кажат какво виждат като възможност и как биха продавали. mBank е голяма Полска търговска и инвестиционна банка, докато Cosmo Key са немски стартъп, които върху SAP Cloud платформата са написали приложение за Multi-Factor Authentication и ИТ сигурност, което предоставят и в банковия сектор.

А какви ще са темите на следващите събития и кога да ги очакваме?

Нашето желание е да организираме такива срещи и за други индустрии, като Здравеопазване, Управление на градове, Телекомуникации и други. Ще поставяме такова събитие по веднъж на тримесечие и с участието на опитни хора, които да споделят болките на секторите си.

Основната цел на Start Apps for Your Business е „да намери технологични компании с конкурентни идеи и да им помогне да построят и развият решението си в реален бизнес“. Какъв тип подкрепа осигурява SAP и как помагате на тези компании?

SAP дава основата за писането на допълнителни приложения чрез SAP Cloud Platform. За теми в Big Data, IoT, Predictive Analytics, Social, Unstructured Text, Geospatial, Graph, Series Data, Search, SCP притежава уникален набор от процесинг сървиси, които подсигуряват бързата разработка на всички известни иновативни сценарии за нови продукти. Ние имаме няколко програми, с които можем да дадем начален тласък на правилния екип с добрата идея, след което те да продължат самостоятелно и да маркетират и продават решението си както на клиентската ни база, така и отвъд.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Кои са стъпките към успешна ИТ кариера?
„Agile ме грабна със своята красива логика и човешки аспект“ – Петър Попов, IT Project Manager

Share This