Марина Боева учи в Англия, където е завършила бакалавърската си степен по Социология. Описва себе си като човек, който не се страхува от предизвикателства. Точно затова избира  да се завърне в България и да поеме кариерният си път тук. За своето първо кариерно стъпало тя избира стажантската програма на HP Inc. Bulgaria. Ако искате и вие да откриете вашето първо работно предизвикателство, можете да посетите Национални дни на кариерата, а сега ви предлагаме да прочетете за първите стъпки на Марина:

Как започна своят стаж?

Завърших университет през май 2016 и бях убедена, че предпочитам да се върна в България, за да приложа наученото навън у дома. И все още съм. Като повечето свои връсници, предполагам, и аз изпитвах съмнения – дали това е правилното решение, дали ще успея да си намеря добра и подходяща за мен работа, но в момента съм щастлива с това, което правя и смятам, че взех правилното решение.

Научих за стажантската програма на HP съвсем случайно чрез сайта на компанията и реших да кандидатствам. Бях много приятно изненадана от това колко бързо получих обратна връзка – нещо, което не се среща често, особено когато става въпрос за стажантска позиция. След няколко фази и интервюта с HR и с бъдещата ми мениджърка, получих предложение да започна работа. Около седмица след като се прибрах окончателно от Англия, с много ентусиазъм и малко притеснение отидох на първия си работен ден.


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


В самото начало се чувствах объркана – относно спецификите на бизнеса и работните процеси, относно позицията си и това какво точно включва тя, относно хората към които трябва да се обърна и това как мога да бъда полезна на колегите си. Това първоначално притеснение не продължи дълго, тъй като бях обградена с опитни и приятелски настроени колеги, които от самото начало ме накараха да се почувствам на място.

С какво те спечели компанията?

Не бих казала, че има едно-единствено нещо, с което HP ме спечели, по-скоро това се дължи на съвкупност от фактори, най-важният от които е средата и атмосферата на работното място, но ако трябва да избера едно обобщаващо, то би било – с корпоративната си етика. Всяка сутрин отивам с желание в офиса, защото там се чувствам мотивирана, щастлива и обградена с усмихнати, интелигентни и квалифицирани хора.

В чисто професионален план ми харесва това, че мнението на служителите наистина е от значение и техните идеи и предложения се изслушват. Различните инициативи и събития, които НР организира пък, развиват други качества, приложими в професионална среда, които не са пряко свързани с околната среда. Примерите за това са много – вътрешни конкурси заедно с друите стажанти, които развиват умението за работа в екип; дни на отворените врати в офиса, които развиват умението да говориш и презентираш пред много хора с увереност.

В извънпрофесионален план също има по нещо за всеки – доброволчески инициативи от всякакво естество като например изкачване на връх Мусала; много и различни клубове към които можеш да се присъединиш и да обменяш идеи и опит с хора със същите интереси. HP е компания, която със сигурност отделя ресурси за индивида, като може би най-добрият пример за това е малкият подарък за рожден ден, който всеки служител-рожденик получава на празника си. Въпреки че материалната му стойност не е толкова голяма, според мен е рядко срещан жест и израз на внимание.

Какво би посъветвала тези, които търсят следващо работно предизвикателство?

Бих посъветвала тези, които търсят следващото работно предизвикателство да не се страхуват, че няма да се справят още преди да са започнали; да се стараят да бъдат информирани относно бизнеса и ситуацията на пазара в дадената индустрия; да развиват качествата и способностите си, и да придобиват нови такива; да са упори и да търсят активно и най-вече да не се задоволяват с нещо, което не ги прави щастливи.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Кои са стъпките към успешна ИТ кариера?
„Предпочитам да се върна в България, за да приложа наученото навън у дома“ – Марина Боева

Share This