Asia Lindsay е родена в Хон Конг, завършила Оксфорд и е ръководител на европейската общност на Toptal – мрежа на водещите 3% разработчици, дизайнери и финансисти. Преди да се присъедини към Toptal е работила върху разрастването на общностите TED и Sandlbox. Ейжа определя себе си като „гражданин на света“ и на 21 март на събитието „How Freelancing is Changing the World“ ще ни разкаже какъв е животът на един дигитален номад и какво се изисква, за да пробием във фрийленсърството. В следващите няколко абзаца, тя разказва за екзотичните си преживявания на дигитален номад.

Каква историята? Как започна да пътуваш по света и да работиш едновременно?

Живях в Ню Йорк няколко години и започнах да се чувствам сякаш тъпча на едно място. И тогава всъщност разбрах, че искам да съм дигитален номад. Тръгнах на курсове по програмиране и започнах работа в Toptal. Родена съм в Хон Конг и като тийнейджър съм живяла в няколко страни, така че да пътувам ми е в кръвта.

Как успяваш да съвместяваш работата и пътуването по света?

Първоначално ми беше трудно да намеря баланса. Важното е да се познаваш добре и какъв метод на работа ти пасва. Последното нещо, което искаш е да разочароваш човека, за когото работиш. И тъй като знам в какви условия работя най-добре, мога да балансирам между работата и почивката. От както започнах в Toptal миналия август съм била в Ню Йорк, Великобритания, Хърватска, Босна, Унгария, Чехия, Германия, Полша, Словакия, Сърбия, Ирландия, Хон Конг, Виетнам, Мианмар (Бурма), Латвия и България – и през цялото време съм била по-продуктивна от колкото когато висях зад бюро.

Коя е най-екзотичната страна, от която си работила?

Мианмар! Незабравимо беше изживяването да снимам логото на Toptal на върха на 1000 годишна пагода. Снимахме и фотосесия за компанията в Римския театър в Пловдив.

Кой е най-интересният мултикултурен сблъсък, който си имала?

Пресичането на улиците във Виетнам си беше приключение! Но обикновено нямам много сблъсъци с културата. Когато усещам някакво напрежение в комуникацията се обаждам и се опитвам да разсмея човека, с когото работя. Обикновено върши работа.


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Кое най-голямото предизвикателство когато работиш и пътуваш по света? Как го разрешаваш?

Да се храня здравословно и да поддържам форма. Когато си в нов град може да е трудно да намериш качествена храна, както и фитнес или часове по йога. Задала съм си сама правила, които спазвам, за да съм здрава и често се присъединявам във фитнес групите, организирани от Toptal.

Какво би посъветвала всички, които искат да започнат да пътуват по света и същевременно да работят?

Животът е кратък – просто си изберете място и отидете там. Компании като Toptal ще ви помогнат да се приспособите в преминаването от офис към отдалеченото работене. Но изобщо не е трудно за свикване, повечето хора обожават работата отдалеч.

Стани част от потребителската група IT Freelancers And Digital Nomads. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Основната работа на всеки един лидер е да стане излишен“ – Веско Колев, Director Software Engineering, Progress
Какво означава една система да е „reactive“? Основна концепция на Reactive programming

Share This