Часова разлика, различни култури, различни цели. Разговор с Александър Стоянов

 

Александър Стоянов работи в ИТ индустрията от 12 години. През годините е натрупал безценен опит с различни видове автоматично тестване, Continues Integration Systems, както и с различни методологии за разработка. На 15-ти февруари на събитието „Managing global teams across oceans“ той ще ни разкаже, как се водят дистрибутирани екипи, как се синхронизират екипи и как се решават спорове между хора от различни локации, които имат различни мениджъри и много други.

Как започна да се занимаваш ръководене на екипи?

Започнах работа като разработчик, а след това станах инженер по качеството. Бях прехвърлен да работя по проект, който се разработваше на четири различни локации и имаше необходимост всяка локация да бъде представена от един човек. Така се случи, че човека от София бях аз. Така прекарах около 3 години като лидер на софийския екип и след като все повече ми се налагаше да се занимавам с дейности около координиране на екипа, бях направен мениджър. Това се случи преди около година, но считам, че имам ръководна роля за екипа си, за последните 3-4 години.

Какво те мотивира и вдъхновява в работата ти?

Доста неща ме мотивират. Имам, както лични мотивации, така и мотивация за това екипа ми да е успешен. Винаги изпитвам голямо задоволство, когато нещо направено от екипа ми, се ползва от глобалния екип и допринася за улеснението на работата на хората. Мотивира ме, когато ми се възлагат сложни технически задачи и ми се дава свобода да решавам аз как те да бъдат решени. Мотивира ме това, да виждам как хора от екипа ми растат и получават признанието не само на колегите си в София, но и извън местния офис. Като цяло не ми трябва много, за да се мотивирам.

Имаш ли основни принципи, които следваш в работата си?

Основния ми принцип е винаги да бъда честен и да казвам това, което мисля, дори това да не е в полза на моя екип. Поради този си принцип, съм си изградил репутацията на малко негативен човек, но също така и на човек, на който може да се вярва. Убеден съм, че да си честен може и невинаги да носи позитиви в краткосрочен план, но със сигурност носи големи позитиви в дългосрочен план.

Кои са най-интересните предизвикателства, с които си се сблъсквал в ръководенето на екипи на различни континенти?

Предизвикателствата при работа в дистрибутирани екипи са много. Мога да изброя – часова разлика, различни култури, различни цели на различните локации, борба за надмощие и много други. Най-голямото предизвикателство обаче смятам че е факта, че хората от различните локации не се познават като хора. Познават се само от писмата, които си пращат и получават, но никога не са се виждали или не са споделяли по между си нищо освен работа. Така е трудно за тях да работят приятелски, а когато работиш с приятели е в пъти по-ефективно, от колкото да работиш с „ресурси“.

Как разрешавате подобен казус?

Проблемът с познанството на колегите от различни офиси не е лесен, тъй като изисква сериозен бюджет, който рядко можем да си позволим, но се опитвам по-всякакъв начин да изпращам хора от екипа си в други локации. Ако успея да пратя човек в Пало Алто за една, две седмици, този човек моментално става позната личност там и хората от Щатите му имат огромно доверие и следователно доверие в целия екип. Разбира се, доста полезно е и когато колеги от други офиси ни посещават. Личният контакт „на по бира“ е най-доброто решение на този проблем.

Какви са най-големите мултикултурни сблъсъци, които си имал?

Българите като цяло сме доста честни хора и си казваме нещата директно. Също така не се засягаме много, когато някой ни каже нещо, което не ни допада. В други култури това не е така. Не рядко съм имал сериозни трудности, когато комуникирам с колеги от Индия. При комуникация с тях почти винаги не можеш да постигнеш това, което искаш, ако не го изискаш от прекия началник на човека. Това е нещо, което колкото и пъти да съм го изпитал, винаги ми е неприятно, че не мога да говоря и да се разбера директно с тези хора.

Стани част по потребителската група IT Team Leads. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Основната работа на всеки един лидер е да стане излишен“ – Веско Колев, Director Software Engineering, ProgressКакво означава една система да е „reactive“? Основна концепция на Reactive programming

Share This