SAP ще проведе специален панел за SAP HANA по време на SAP Professional Day

 

През месец октомври ще се реализира събитието SAP Professional Day, в рамките на което ще се проведе задълбочен семинар за администриране на SAP HANA, моделиране на данни, както и писане на мобилни и облачни приложения върху платформата. Свързахме се с Илия Кръстев (Platform Solutions Executive в SAP SEE), за да ни разкаже повече за инициативата.

Разкажи ни малко повече за събитието SAP Professional Day. Какво могат да очакват посетителите?

SAP Professional Day е част от глобалната ни инициатива SAP Forum, на която присъстват клиенти на SAP, партньори, консултанти, бизнес и технологични експерти и изобщо широката ни екосистема. Посетителите могат да очакват фокусирано SAP съдържание, разделено по важните ни теми – новото ERP, платформата на SAP и решенията за дигитален маркетинг и продажби. Очакваме да посрещнем няколко стотин гости от практически всяка сфера на бизнеса и различни индустрии, като ще обменяме опит, ще коментираме новите технологии и ще обсъждаме как можем да сме си взаимно полезни. Събитието традиционно е интересно както за клиенти, така и за потенциалните ни партньори.

Ти ще водиш панела за SAP HANA Platform на събитието SAP Professional Day. Разкажи ни какво представлява платформата и за кои бизнес сектори е предназначена тя? Каква нужда решава вашият продукт?

Панела SAP HANA Platform ще се състои от едно въведение и две демо части. Въведението е кратко и относно самата HANA платформа, като съвкупност от услуги, които решават конкретни бизнес задачи. Ще има и кратка 15 минутна сесия за оразмеряване на платформата от гледна точка на хардуера от нашия партньор HPE, както и real case на миграция от Oracle към SAP HANA бази данни от Атос.

През първата демо част участниците ще се запознаят от първо лице с разработването на мобилни приложения в облака. Тук веднага искам да отбележа, че макар и демото да се отнася за среда в публичния облак на SAP или SAP Cloud Platform, на 90% стъпките се припокриват и със останалите deployment сценарии, а именно: on premise, hybrid, other public clouds (AWS, Google Cloud, Azure).

Втората логическа част на панела ще е свързана с конкретни бизнес примери на приложения, които са вече разработени и решават конкретни задачи. SAP HANA Platform е съвкупност от четири големи групи „услуги“ (database, processing, integration и application services), които по същество я обособяват в по-горен сегмент или като надстройка на популярния сред разработчиците PaaS слой, или така наречения набиращ популярност BPaaS (business platform as a service) слой. SAP, както знаете, е утвърден безусловен лидер в бизнес приложенията, където сме известни във всички над 18 индустрии и 12 бизнес вертикали през последните близо 40 години. Тъй като понастоящем и през последните 12 месеца SAP инвестира изцяло, единствено и само в усъвършенстването на платформата, като стратегическо продуктово позициониране, то и отговорът на въпроса „За кои бизнес сектори е предназначена тя?“ е повече от еднозначен: „Към всички!“.

SAP предоставя платформата, а тогава какви възможности предлагате на партньорите си и на разработчици?

SAP HANA BPaaS предоставя услуги за разработка и решаване на бизнес проблеми, чрез които резултатите се постигат за седмици, а не години! Фокусът ни е практически и е свързан със сценариите, в които важна роля имат Интернет на Нещата, Големите Данни, Прогностичния Анализ и Изкуствения Интелект. Всичко това с фокус автоматизацията и решаването на конкретни бизнес проблеми от съответните индустрии. Това, което сме забелязали през последната година на Българския пазар е, че има повишено търсене на всички тези иновативни сценарии и обединяващия проект, който всички индустрии стартират е така наречения Agile Data Mart, от който всичко започва. Тук веднага бих искал да отбележа, че подобен проект не е свързан със заместване на съществуващ Data Warehouse проект или копиране на данни от други бази и системи. Не! SAP не предлага революция в установената вече ИТ среда, а умен подход, при който данните съществуват само на едно място в цялата архитектура и се използват по един нов начин със съответната нова бизнес логика. Така именно SAP предлага на всеки бизнес да осребри най-ценният актив, който вече притежава – Данните на Бизнеса.

Какво отличава SAP HANA Platform от други сходни решения, които присъстват на пазара? Какви са уникалните инструменти и решения за платформата?

Независимо дали говорим за различните класации на Forrester или Gartner по отношение на различните нюанси и акценти, които може да има една платформа за услуги, SAP платформата е неизменно присъства в квадранта на лидерите. Така сме свидетели на материализиране на стратегията “Best of Breed”, само че всички решения съществуват като сървиси или библиотеки на една платформа, съблюдаваща отворените стандарти, което я прави изключително лесна за ползване и за добавяне на нови функционалности от разработчиците на нашите партньори или екосистемата ни от startup-и, с които си партнираме.

SAP е premium member на Cloud Foundry и на Cloudera, което означава, че SAP изповядва принципа на Bring Your Own Language, както и това, че има собствен адаптор за програмиране на аналитики директно в Hadoop клъстера върху Spark. SAP разполага със собствен уникален plugin за Web IDE, като освен това платформата е интегрирана с R server и SAS за аналитики. Платформата на SAP разполага със следните средства за мониторинг и управление, които са в основата на качествената поддръжка на решенията доставяни с платформата: Application lifecycle management (ALM); Data lifecycle management (DLM); Algorithms lifecycle management (ALLM). Всичко това е достъпно през един интерфейс, т.нар. HANA Studio. Платформата разполага с вградена библиотека от бизнес микросървиси, които представляват богатият опит на SAP в разработката на бизнес приложенията, с които е известна. Така един разработчик би могъл ако е необходимо сам да разработи едно малко ERP например по един доста бърз начин. Освен това SAP Платформата разполага с набор от над 80 от най-използваните прогностични алгоритми, което прави разработката на аналитики много бързо и безкомпромисно като качество.

И не на последно място изключително бързата in-memory база данни, което представлява основно know how на SAP, което предоставя възможност прогностичните алгоритми да обработват кубове от стотици хиляди и дори милиони редове и колони за минути, а не за дни, което прави възможно и self-learning процесинга на същите алгоритми възможен, тъй като това е именно предназначението на HANA базата – постоянно да обработва последните релевантни за бизнеса данни в реално време.

Кои са новите трендове и технологии, към които SAP обръща поглед?

SAP инвестира изцяло в платформата си като, цели да я направи релевантна за бизнеса, който обслужва от вече близо 40 години. Бизнеса вече има своите бизнес приложения. SAP желае всички клиенти на бизнес приложения по света, независимо дали са клиенти на SAP или не, да оцелеят през това бурно време на дигитализация и трансформация. За тази цел SAP предлага чрез платформата си новите бизнес модели, които биха могли да бъдат имплементирани от тези, които желаят. SAP Платформата инвестира в Интернет на Нещата, Големите Данни, Изкуствения Интелект, Прогностичните Анализи, Блокчейн, Смесената Реалност. Наскоро SAP обедини всички тези иновации в един бранд – SAP Leonardo, като всички те съществуват в SAP Cloud Platform – продукта, който ние даваме на разработчиците.

SAP Professional Day ще се проведе на 5-ти Октомври в Кино Арена Младост, София. За повече информация и регистрация, посетете тук: http://events.sap.com/bg-sap-professional-day/bg/home

 


 

Визия: Личен архив

Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Виж всички потребителски групи и избери най-интересните за теб.

Прочети още:
100 събития на DEV.BG. Благодарим Ви!
Технологични потребителски групи – голямата идея зад събитията на DEV.BG

Share This