Петър Тахчиев е основател и главен изпълнителен директор на Nemesis Software Ltd. През последното десетилетие Петър е работил като имплементатор и главен архитект на проекти за онлайн търговия в цял свят на компании като Samsung, Bridgestone, Triumph, Asos, Microsoft, AVG, Mercedes-Benz и много други. Той е работил като главен разработчик на Jakarta Cactus в Apache Software Foundation и е съавтор на най-продаваното второ издание на книгата „JUnit in Action“. На събитието на 26-ти юли „Building scalable applications for the cloud“, той ще засегне теми като: какво е 12-factor app методология и как може да се приложи, какви са предизвикателствата при създаване на cloud-native приложения, принципи при изграждане на скалируема архитектура и много други. Сега той ни разказва кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което се е сблъсквал и какво го мотивира в работата му.

Как започна да се занимаваш със Java?

Всъщност всичко започна с любовта ми към математиката. Тя ме отведе към програмирането. Попаднах на технологиите с отворен код и се припознах във философията, която стои зад тях. А когато в професионален план започнах да се занимавам със софтуер за големи международни клиенти – Java беше единственият логичен избор.

Какво те мотивира в работата ти?

Разсъждавал съм доста през годините по този въпрос и съм дефинирал три основни неща:

– намирането на хитри, но прости решения на трудни технически проблеми – изпитвам несравнимо удоволствие, когато намеря умен начин да направя нещо, над което съм мислил с дни;

– желанието ми да оставя следа в света с това, което правя – лесно мога да бъда добре платен фрийлансър и да си гледам кефа, но съм избрал да съградя нещо, което, надявам се, да остане след мен;

– работата с екипа, който съм събрал около себе си – дори и не всичко да върви в бизнеса, когато си заобиколен от супер умни хора, които се кефят на това, което правят – всичко сенарежда само рано или късно.

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Всяко техническо предизвикателство изглежда голямо, докато не прекараш достатъчно време да мислиш усилено над него и да тестваш различни решения. Много помага, ако имаш и доверени хора, с които можеш да се съветваш при необходимост. Поглеждайки назад мисля, че решението ми да започна да пиша онлайн платформа за електронна търговия от нулата е едно от най-големите предизвикателства, с които съм се захващал. На пазара вече имаше подобни платформи на по повече от 20 години – представете си само колко часове труд и мислене са вложени в тях! Но аз реших да подходя към проблема различно и намерих решение, което е в пъти по-добро.

Как го намери решението?

Просто успях да съчетая по най-добрия начин три елемента:

– години натрупан опит в онлайн търговията, което ми помогна да разбера по-добре от какво имат нужда клиентите и какви решения има текущо на пазара;

– познания за много и различни технологии с отворен код, което ми даде конкурентно предимство и ми спести доста време за разработка;

– пътувах много по света и знаех какво е модерно в момента и какви са трендовете в разработката и хостването на софтуер, което пък ми помогна да начертая стратегически посоката на развитие.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Java?

Писане, писане и пак писане. Четенето на книжки е задължително, за да работиш умно, а не да копаш като идиот, но и пък само с тях не става. Ако мога да дам съвет на някого, то това ще е да се обгради с по-умни хора от него, които да го дърпат напред, да работи над реални проекти за клиенти, за да вижда резултата от труда си, да пътува много и да се ослушва какво се случва по света. Останалото е работа и пак работа!


Стани част от потребителската група Java. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Agile ме грабна със своята красива логика и човешки аспект“ – Петър Попов, IT Project Manager
Предизвикателствата при работа в дистрибутирани екипи

Share This