Петър Събев има повече от 12 години професионален опит в областта на разработката на софтуер и осигуряване на качеството (QA). Изградил е от нулата QA екипи в 5 различни софтуерни компании от различни сектори. В момента работи като QA Manager, а в останалото време работи върху докторска дисертация за test automation. Вижте какво разказва той:

Разкажи ни малко повече за QA Challenge Accepted version 03. 

Идеята за конференцията се появи на една от редовните ни QA сбирки, буквално на по чаша бира… С няколко колеги решихме, че ще е чудесно да си направим наша конференция, от професионалисти за професионалисти. С времето се появиха много хора, които ни подкрепиха и ето, че три години по-късно имаме три нейни издания.

Какво е характерното за тази конференция?

Най-общо казано, не е като другите конференции. Имам предвид, на колко конференции сте били, където лекторите танцуват брейк или говорят с работен гащеризон и строителна каска? На колко конференции има фокусници или масаж?

Може би едно от най-характерните неща е това, че конференцията е един поток, тоест всичко се случва в голямата зала и на голямата сцена. Лично на мен никак не ми е приятно да видя в програмата две изключително интересни лекции и да се налага да избирам на коя да отида.

Друго типично за конференцията е нашето вярване, че човек трябва да се забавлява, дори когато говорим за сериозна работа… за целта работим с водещи, които са професионални актьори (Владислав Виолинов и Тони Карабашев) и поддържаме доста по-свободна атмосфера, с игри, изненади, шоу и възможност всеки да говори от сцената на събитието. Възможностите за нетуъркинг също са много, като особено се гордеем с афтърпартито ни. Тази година имаше и афтър-афтърпарти, както и афтър-афтър-афтърпарти, така че дори в тази насока се подобряваме. Но шегата настрана, заедно със забавленията, имаме доста плътна програма, която тази година бе с цели девет лекции, насочени към мобилно, десктоп, уеб, API и penetration тестване, както и няколко не-технически или т. нар. „lifehacking“…

Стана традиция конференцията да има и благотворителна кауза – тази година събрахме една значителна сума, за да помогнем на Алекс да ходи. Помогнахме и на младежи с увреждания от гр. Русе.

Много хора питат кога ще са налични видеозаписите и презентациите от конференцията?

Всичко е готово и е въпрос на няколко часа свободно време, за да ги публикуваме. Вярвам, че всичко ще е онлайн малко след Великденските празници.

Организирате конференцията за 3-ти път. Как се променя тя през годините?

Едно от най-големите предизвикателства да направиш конференция за QA специалисти е, че те обичат да търсят грешки… Не е лесно да организираш лекция за такива хора, ако не си от тях и не знаеш, че го правят с добра умисъл – крайният продукт да става все по-добър.

Вярвам, че конференцията става по-добра с всяка изминала година, именно защото публиката не се свени да каже какво ѝ е харесало и какво – не, а ние изслушваме критиките и „фиксваме“ в следващото издание. Тук е мястото да благодаря на невероятния екип от организатори и доброволци, благодарение на които нещата се получават толкова добре. А че грешки и проблеми винаги има и не всичко се харесва на всеки, това е ясно.

A как се променя QA общността в България през годините?

Съдейки по Facebook-групата, расте и то почти двойно всяка година. От една страна, това е прекрасно за икономиката, секторът и възможностите на фирмите да отговорят на търсенето.

От друга, в бранша влизат хора, идващи от тотално различни поприща – лично аз съм назначавал хладилен техник, историк, архитект, спортен трейдър и дори стюардеса, като и в петте случая се получи доста добре. Но за да сме конкурентни на световно ниво, тези хора имат нужда от значително повече обучения, имат нужда да се срещат със себеподобни и да обменят опит. Събития като QA: Challenge Accepted правят това възможно.

Говорейки за конкурентоспособността, Емануил Славов, който стана първият носител на наградата „QA на годината“, го каза чудесно в лекцията си: Китай са невероятен производител и износител на милиарди химикалки, но имат проблем да създадът една високотехнологична част, която не могат да направят, защото им липсва технология, качество и дисциплина да произведат – върха на химикала. Налага им се да внасят тези връхчета… И ние трябва да бъдем като връхчето на химикала. Има една много малка група хора, които могат да направят това да се случи. И част от тях са по-опитните колеги, които пък често не намират решение на проблемите, с които ежедневно се сблъскват в собствената си компания.

Опитът ми е показал, че говорейки с други специалисти, често откриват, че проблемите са сходни, а решението, което някой е открил може да спести седмици главоблъскане на колегите му. С тази цел провеждаме както конференцията, така и други по-малки event-и като месечните QA сбирки и събитията от серията IT-Weekend. Не на последно място, трябва да благодаря и на вас, DEV.BG, за това, че имате силата и енергията да ни събирате поне веднъж месечно…

Какви са ползите за QA общността в България от конференцията?

Джордж Бърнард Шоу казва: Ако ти имаш една ябълка и аз имам една ябълка и си ги разменим, тогава всеки от нас все още ще има по една ябълка. Но ако ти имаш идея и аз имам идея и си ги разменим, тогава всеки от нас ще има по две идеи. Мисля, че това в голяма степен обобщава ползите за QA общността в България.

Но защо трябва да се ограничаваме до България? Всяка година на конференцията присъства поне един международен лектор, като тази година това беше Клаудиу Дръгия от Букурещ, който е изключително знаещ специалист. Той проведе уъркшоп по black box тестване, като едва ли някой от участниците се замисля какво е да носиш четири светещи кутии с неясно предназначение, десетки кабели и бутони в ръчния си багаж и какви летищни проверки следват…

Ще ви издам и още малко от кухнята на конференцията – поръчката на Бъгчо (двуметровият бъг, с който всеки участник можеше да се снима) беше готова в последния момент и се наложи да вземем първо нея, а след това – да посрещнем и Клаудиу от летището. Не знам можете ли да си представите физиономиите на полицаите, които виждат в паркинга на Терминал 2 да влиза автомобил с двуметров зелен бъг, завързан за покрива… Клаудиу също беше впечатлен от посрещането, след което се включи заедно с доброволците за поставяне на рекламните материали в торбичките на участниците… та ето с такива хора ни среща конференцията!


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Но истината е, че едни от най-кадърните хора в България също изнесоха лекции на конференцията. Емануил Славов, например, говори на конференции от ранга на Google Test Automation Conference, Agile Testing Days, StarEAST… Антон Ангелов е собственик и автор в един от най-четените блогове за тестване на софтуер в света. Анета Петкова автоматизира тестването на софтуер, спестяващ хиляди литри гориво на авиоиндустрията, Сава Сертов и Николай Станоев оптимизират онлайн магазини на едни от най-големите марки в света (ще спомена Disney, 3M, Swarovski, ASDA, Speedo), Виктор Славчев и Мариян Маринов отговарят за половин милион сайта с огромен брой потребители, като не всички от тях са добронамерени… Борислав Трайков е един от основоположниците на QA: Challenge Accepted и реално е една енциклопедия от практически и теоретични знания (ако дойдете на 18 април на събитието на DEV.BG, сами ще се убедите лично в това). И ако се замислим, ще видим, че всичко – от техниката, с която това интервю достига до читателите, през кафето и бисквитката, които те хапват, докато го четат, до автомобилът, който ще ни закара след час до летището, където багажът ни ще бъде обработен и един самолет ще ни закара с точност до минута на другия край на света – всичко това има някакъв досег с QA обществеността, с нас… И това лично мен много ме мотивира както да си върша работата с удоволствие, така и да организирам подобни събития.

Визия: Личен архив

Стани част от потребителската група Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Прочети още:
Предизвикателствата при работа в дистрибутирани екипи
„Характерно за нас, QA-ите, е че не се вписваме в рамки” – Камен Янков, QA Team Lead

 

Share This