Свен Плате е немски технологичен предприемач, който избира да разшири границите на компанията си. Предпочетената от него и екипа му дестинация е България. Какви са предизвикателствата пред това да създадеш изцяло нов екип в друга държава и какви са разликите да правиш бизнес в Германия и в България прочетете в следващите абзаци.

Представи се.

Ами, след изпита ми по стоматология реших да започна първия си онлайн бизнес. Никога не съм бил сигурен, че искам да стана стоматолог, а и винаги съм искал работата ми да бъде свързана с използването на интернет. Първият ми самостоятелен бизнес потръгна много добре, въпреки факта, че работех с не много добър софтуер.

Работейки като онлайн продавач научих много за софтуерната страна на онлайн маркетинга и когато времето да изградя свой бизнес настъпи, знаех точно от какво се нуждае пазара и как технически да удовлетворя тези нужди.


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


В крайна сметка реших да напусна старата си компания и започнах да изграждам първия прототип на Digistore24, за да мога да създам приложенията, които винаги са ми липсвали като потребител. Страшно много вярвах в новия си проект и реших да заложа в него всичко, с което разполагах. За щастие Дигистор24 беше незабавен успех и много скоро след като стартирахме, решихме да се преместим в България, тъй като страната разполага с много талантливи кадри и добра инфраструктура. Беше идеалното място да се отдадем напълно на целта да  превърнем Дигистор24  в голяма международна платформа.  Де факто София стана централа на нашата успешна еволюция от start-up в лидер на пазара.

Въпреки, че вече сме утвърдена компания ние все още пазим духа, който носи един start-up, което за мен е от жизненоважно значение за нашата култура и работна атмосфера. Ние просто се наслаждаваме на това да бъдем креативни и да се забавляваме, а в същото време не чувстваме натиска от това да не можем да плащаме сметките си, както е в началото на всеки start-up бизнес.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Вдъхновявам се от визията за една напълно автоматизирана онлайн маркетинг платформа, която позволява на всеки да създаде свой онлайн бизнес, без да има абсолютно никакъв технически опит. Истинското подпомагане на хора, които обичат фитнес или психология например, или просто знаят много за обучението на едно куче – лесно да споделят своите знания и да се придържат към страстта си с помощта на нашата инфраструктура, продължава да ме вдъхновява всеки път. Наистина силно вярвам в тази визия и знам, че тя може да бъде осъществена с правилните инструменти и хора.

Какви са разликите в това да правиш бизнес в Германия и да правиш бизнес в България?

Като начало, нашият бизнес е ситуиран както в България, така и в Германия, така че много добре познаваме и двете страни на нещата. За да го кажа иначе, аз ценя България страшно много, тъй като предлага невероятни възможности, а и доста по-ниска данъчна тежест. Това е много привлекателно както за нашите служители, така и за самата компания като цяло. Мисля, че от цяла Европа, България се оказва перфектното място да създадем работна атмосфера, която да се доближава до Рая. Точно затова гордо наричаме своя офис “Райския офис”. Всички тези преимущества ни позволяват да сме щедри с офисното оборудване, с офисната среда както и със страхотни събития, с които поддържаме нашите служители щастливи и удовлетворени. Никой никога не е напускал работата си в нашата фирма, което ме навежда на заключението, че сме успели доста добре да пресъздадем нашия идеал за това какво е да работиш в рая – колкото и налудничаво да звучи.

Какви са предизвикателствата, които срещнахте при изграждането на екип в друга държава?

Разбира се, разликите в манталитета и езиковата бариера бяха предизвикателство, както и много легални аспекти, но мисля, че грубо след година, прекарана в България успяхме да се адаптираме много добре. Лично аз живея тук от 2013 и наистина успях да развия усет за навиците и интерперсоналния тон тук, които разбира се са много различни от тези в Германия.

Най-трудната част за нас като ИТ компания си остава намирането на истинския талант, не само по отношение на затвърдени умения и опит, а който съществува сам по себе си. Тъй като ние наистина много се грижим да намираме хора, които да паснат в нашия екип и култура истински, понякога това се оказва трудна задача. Точно сега обаче, сме много щастливи, тъй като успяхме да съберем много добър екип. Част от това се дължи и на факта, че най-сетне всички от нас живеят и работят в България.

Какво отличава работната култура на Digistore24 от други технологични компании?

С около 30-тина души ние все още сме малка компания, което ни прави много близки: прекарваме ваканциите си заедно, често излизаме като екип, имаме екипна закуска в офиса всяка седмица. Също така ние сме много пъргави и приспособими, което означава, че стигаме до решения много бързо, а и ценим хоризонталната йерархия за осъществяването на нашите проекти.

В допълнение към това ние винаги търсим Топ играчи, което означава хора-силно мотивирани по природа, които споделят нагласата ни за растеж и развитие, и които не се плашат от отговорности. Това е хубавото на малките компании: всеки си има своята област на работа и изява и никой не се скатава, за да си взима заплатата в края на месеца.

Следващото нещо е това, че работим в една от най-иновативните и бързо развиващи се индустрии. Отделно от биотехнологиите и роботиката- и двете доминирани от огромни предприятия, ние можем сами да определяме правилата си в развиващата се пазарна икономика, и в същото време да виждаме какво градим и какво влияние имаме.

И накрая, но не на последно място, ние се гордеем с предоставянето на нашите служители с най-добрата атмосфера. Инвестираме много в офис техника, дизайн и дори всички малки неща, като пречистена вода и въздушни филтри, професионална джага и пуфове. Това помага не само на продуктивността, но спомага много от гледна точка на привличането и задържането на най-добрите таланти. Мисля, че с този подход може да се каже, че ние сме почти екзотични тук в България, защото сме голям кръг от приятели и планираме да продължим по същия начин и в бъдеще.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Предизвикателствата при работа в дистрибутирани екипи
„Характерно за нас, QA-ите, е че не се вписваме в рамки” – Камен Янков, QA Team Lead

Share This