Интервю с Георги Динков от Botron Software

 

Георги Динков е завършил Информатика в СУ и има над 6 години професионален опит като софтуерен инженер в големи компании като Axway и Micro Focus. През 2013 г. с няколко приятели и колеги стартират Botron Software. На събитието „Как да създадеш софтуерен продукт за Tesla, NASA и Netflix“ на 18 януари, Георги ще ни разкаже как са стартирали Botron Software, как и защо са bootstrap-нали компанията, как изграждат портфолио от продукти, с които да достигнат над 500 клиента, сред които компании като Tesla, NASA, Audi, Netflix, Cisco и много други. В следващите абзаци можете да прочетете как се е зародила идеята за компанията и какви предизвикателства са преборили по пътя си.

Как възникна идеята за създаването на Botron Software?

С колегите ми (Петър Т., Петър П. и Борис) сме работили заедно в различни фирми доста време и отдавна искахме да стартираме собствена компания. Искахме да създадем среда, в която се разработват страхотни продукти, с голям фокус върху качеството, и да се забавляваме, докато ги правим. Основният ни проблем беше как ще ги продаваме, тъй като всички сме много опитни в разработката на продукти, но не и в продажбите.

Идеите се въртяха основно около инструменти за управление и улесняване на работата на екипите в дадена фирма, тъй като с това имахме най-много опит. Една от най-големите и най-бързо растящата компания в тази сфера е Atlassian, известна с продукти като JIRA, Confluence, Bitbucket и други.

Когато разбрахме, че Atlassian официално откриват техния Marketplace, където могат да се продават add-on-и за техните платформи, видяхме нашата възможност. Възникна визията накъде искаме да се насочим и идентифицирахме някои конкретни проблеми на потребителите на JIRA (най-големият продукт на Atlassian). Спряхме се на конкретен проблем (и някои свързани с него проблеми) и оформихме идеята за първия ни продукт – Configuration Manager for JIRA.


 

Събитие на фокус:

Squeeze your persistence layer with Spring and JPA

 


Кое най-голямото предизвикателство около създаването на Botron Software, с което сте се сблъсквали?

Едно от най-големите предизвикателства, с които са сблъскват всички бизнеси в България, е тромавата администрация и бумащината.

Как го разрешихте?

Наехме хора, които да се занимават на пълен работен ден с административни дейности, за да може да се фокусираме върху бизнеса и продуктите.

 

Какво би посъветвал всички започващи да се занимават с IT предприемачество?

Не е нужно да залагате всичко на една идея. Първите 9 месеца никой от нас не напусна добре платената си работа. Работихме вечер и уикендите, докато продукта стане готов за клиенти. В това време говорихме с колкото можем хора, за да валидираме и оформим идеята. Това ни позволи да постепенно да изградим компанията до печалба, без да поемаме големи рискове, запазвайки пълен контрол.

Стани част по потребителската група IT Entrepreneurship. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This