Владимир Събев разработва уеб приложения на свободна практика от 4 години. През това време е пътувал на 3 континента и е работил по 2 проекта за американски клиенти. На събитието на 24-ти юли „Как да оценяваме времето и труда си като фрийлансъри“, той ще засегне теми като: защо да изберем свободна професия, как да се изправим срещу предизвикателствата, как да оценяваме времето и труда си и много други. Сега той разказва как започва да се занимава с фрийленсинг и кое е най-голямото предизвикателство в работата му.

Как започна да се занимаваш с фрийленсинг?

Съвсем нямах такова намерение. Вече бях работил повече от 2 години в българска софтуерна компания, която се занимаваше най-вече с външни проекти (outsourcing). Повериха ми нов проект за американски клиенти, тъй като бях единственият запознат с технологията, която търсеха.

Няколко месеца по-късно, въпреки че клиентите бяха доволни, аз самият бях пред професионално и емоционално “прегаряне” (burnout), и реших, че имам остра нужда от промяна. Подадох си предизвестието и купих еднопосочен самолетен билет за Швеция – не знаех защо и какво точно ще правя там, но така си бях наумил.

В крайна сметка прекарах един месец в Швеция, още един в Дания, и накрая една седмица в Германия, като в свободното си време продължих да работя по същия проект с американските клиенти, безвъзмездно. А те впоследствие бяха доволни от работата с мен и искаха да ме компенсират финансово. Затова няколко месеца по-късно регистрирах собствена компания и издадох първата си фактура.

Какво те мотивира в работата ти?

На първо място – когато знам, че наистина помагам на някого. Понякога можем да загубим чувството, че това, което правим, има смисъл. Дали решаваме истински проблем, или по-скоро отбиваме номера? Когато обаче усещам връзката, дори не мисля за проекта като за работа.

Освен това се вдъхновявам, когато открия нов подход или технология, чрез която мога значително да подобря нещо. Редовно и съзнателно влизам в режим на търсене или генериране на нови идеи, за да освежа процеса си на работа.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Най-общо – комуникацията – с колеги и клиенти. Особено когато общувате на английски и това не е нито твоя, нито техния майчин език, или когато сте от съвсем различни сфери и термините се разминават. Човешките езици изобщо не са така прецизни като програмните и няма възможност за “debug”.

Работата от разстояние допълнително усложнява нещата. Когато сте ежедневно заедно в един офис се научавате да общувате сравнително бързо. Когато сте на различни континенти и се виждате за 10 минути на ден по Skype, нещата стоят по друг начин.


 

Събитие на фокус:

JavaScript OOP – от ECMAScript 5 до TypeScript

 

 


Как се справи с това?

С последните клиенти, с които работих, направихме нещо, за което все още имам прекрасни спомени – събрахме се целия екип на едно място, като от компанията покриха разходите ни за път и настаняване. Така посетих Уругвай за един месец, след това Сан Франциско за още един месец, и се запознах с всички колеги.

Успяхме както да реализираме готини идеи, които имахме за проекта, така и да се сближим и изградим като екип – научихме се да работим по-ефективно един с друг. За съжаление за мен това беше еднократно събитие и с колегите, които се присъединиха към екипа през следващите години, нямахме такава възможност да се опознаем.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с фрийленсинг?

Не само за фрийлансъри, а по принцип – да работим с хора, които уважаваме, и с които се разбираме.

Да се научим да казваме “не” – ако усетим, че клиентът или проектът няма да ни е приятен, можем да потърсим друг. Освен в екстремна финансова ситуация, не е нужно да взимаме всяко задание на всяка цена – в дългосрочен аспект удоволствието от работата е безценно. А ако разполагаме със собствени спестявания, можем да използваме времето, в което нямаме проекти, като “творчески отпуск”, за да възстановим и надградим уменията си.

И накрая – да си отделяме време да размишляваме върху няколко въпроса: “Към какво се стремя? Какви са принципите, които следвам? С какво не съм склонен да правя компромиси?”.

 


 

Стани част от потребителската група IT Freelancers And Digital Nomads. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This