Метин Акат и Димитър Иванов са Erlang/Elixir програмисти с над 6 години опит в областта. През по-голямата част от това време работят за Crytek Black Sea и са ядрото на екипа, разработващ back-end на онлайн игра. Имат сериозен опит в разработването на скалиращи Erlang приложения, инфраструктурата около това и изграждането на екип за целта. В момента правят startup, в който пишат основно на Elixir. На събитието на 15-ти юни „Erlang/Elixir – a Practical Demonstration“, те ще ни разкажат как да събираме и визуализираме метрики в Erlang/Elixir, какво е CAP теорема и кои са нещата, които трябва да имаме предвид, когато пишем уеб софтуер.

Сега Метин Акат и Димитър Иванов ни разказват какво ги е насочило към работата с Reactive Programming и какво ги вдъхновява в работата им.

Как започнахте да се занимавате с Reactive Programming?

Метин: Открих Erlang някъде около 2010-та година. От тогава се занимавам почти само с тази платформа. Дълго време не знаех, че това което правя всъщност е “reactive programming”. След това успях да намеря компания, в която да се занимавам професионално с това, успях да привлека Митко и както се вика: „the rest is history“.

Какво ви вдъхновява в работата ви?

Елегантни решения на сериозни проблеми: много често решенията са пред нас, но се иска подходящата нагласа, за да ги видим. На практика това е същността на целия процес на програмиране – измисляне на решения, останалото е просто писане на код.

Кое e най-голямото предизвикателство в работата ви, с което сте се сблъсквали? Как го разрешихте?

Технологично, може би е това, за което ще говорим на събитието. Писането и поддържането на разпределени системи. Но може би, като цяло най-големият проблем винаги е комуникацията с хората, особено хора с друг (честно нетехнологичен) background и намирането на пресечна точка, така че в крайна сметка нещата да се случат добре.

На събитието ще направите практическа демонстрация. Издайте ни малко информация от кухнята.

Първо ще направим кратка презентация за основните принципи, които ползваме, когато разработваме софтуер. Тук очакваме да се конфронтираме с някои широко разпространени схващания, надяваме се да предизвикаме хората да се замислят out-of-the-box. След това ще разкажем за архитектурата на сегашния ни проект и ще покажем самия софтуер в действие.


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Какво бихте посъветвали всички, които сега започват да се занимават с Reactive Programming?

Не винаги най-модерното е най-добро. Опитайте се да мислите за разрешаването на проблемите, а не как да си начешете технологичната краста.

Стани част от потребителската група Reactive Programming. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Основната работа на всеки един лидер е да стане излишен“ – Веско Колев, Director Software Engineering, Progress
Най-популярното от света на изкуствения интелект #Week 1

 

Share This