Петко Петков се занимава с проектиране и изграждане на сградна и домашна автоматизация с LoraWAN и 6lowpan, а на събитието на 26-ти август, той ще ни представи темата „Дигитална нервна система. Smart City as a service“. Само дни преди събитието му зададохме няколко въпроса. Прочетете какво разказва той:

Как започна да се занимаваш с Internet of Things?

Професионално се занимавам близо 4 години, но истината е, че от дете експериментирам, като проучвам и изследвам различни технологии. В по-голямата си част от практиката ми, се занимавах предимно с архитектура и програмиране на комплексни, облачни системи, които ми помогнаха да си представя цялата картина от взаимно свързани системи. С появата и на достъпен хардуер, с който лесно да се тестват концепции и модели, някак успях да превърна хобито си и в постоянна работа.

Какво те мотивира в работата ти?

Нуждата от решения на простички проблеми е моят начин да поставям летвата все по-високо. А “прескачането” е удовлетворение, което ме мотивира да продължа напред.


 

Събитие на фокус:

Squeeze your persistence layer with Spring and JPA

 


Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал? Как го разреши?

Една история от края на 2015-а, когато работих по “преправяне”-то на един firmware за устройство на шведска компания, което се грижи за контрола на отоплението в сградите. Проблемът, който срещнах беше, че производителя на модема реши да спре производството му, а в новата му версия липсваше клас от библиотека, с която модема консумира уеб услуги. Това, с което разполагахме, беше само изходният файл, а производителя беше спрял разработката преди няколко години. Работихме заедно с инженери от няколко организации, но в крайна сметка на 4-тия ден беше ясно, че няма да успеем нито със срока, нито с решението. И така прекарах 2 денонощия в чудене. В един момент просто се предадох и заредих целия бин в един редактор. Започнах да чета инструкция по инструкция, докато не намерих повикването към липсващият клас. Няколко часа в писане на NOP и успях да направя bypass, който се ползва и до днес.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Internet of Things?

Да намират приложение на всички технологии, с които се сблъскват и да ги комбинират по начин, който решава истински проблеми на заобикалящата ни среда. Това е най-лесният начин да си представиш цялата картина на свят, пълен с дигитални системи, които “говорят” и си взаимодействат. 10-те принципа на интелигентният урбанизъм (10 principles of intelligent urbanism) е нещо, с което всеки е добре да се запознае. Те са основата, върху която можете да стъпите, за да се вдъхновите и създадете решение/приложение, непознато на никой до сега.

 


 

Стани част от потребителската група Internet of Things. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

 

Share This