Никола Богданов е Agile coach с над 10 години опит в ИТ сферата и  е едно от най-разпознаваемите лица в България що се отнася до Agile и Lean. Работейки като Scrum Master и Agile coach, Никола помага на екипи и организации да подобряват процесите си непрекъснато. На събитието, 10 Practical steps for Agile transformation на 8-ми януари, ще ни сподели конкретни стъпки и примери за това как можем да постигнем успех с трансформацията и какви са най-често допусканите грешки и как можем да се справяме с тях.

Как започна да се занимаваш с IT Project Management?

Краткият отговор е, че не съм започвал. Дългият е, че бях тръгнал по класическата йерархична стълбица и един ден попаднах случайно на публична лекция на много колоритен Аgile coach. Там се запали искрата, която ме накара да задълбая и да разбера, че адаптивните организации са следващото ниво в еволюцията. А концепцията за един човек, който мисли и отговаря за всички и всичко, не е от това ниво. В този смисъл, моята роля е много различна.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с IT Project Management?

Като Servant Leader (подчинен лидер), ролята ми е неовластена и процесно-ориентирана. Правя така, че хората, екипите и организациите да използват целия си потенциал (включително неподозирания).

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Винаги казвам, че с кода се оправяме доста по-лесно, отколкото с хората. Най-големите предизвикателства  срещам, когато с различни хора, често мениджъри, трябва да заедно да направим следващата стъпка в тази еволюция.

Как го разреши? 

Това ще разкажа подобно и в детайли по време на лекцията. Накратко, много важни са системният поглед и изграждането на увереност у хората, че промяната ще подобри техния личен свят.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Те ще са 10.

  • Ще видим каква е крайната цел и защо (аджеба) ни е тази agile трансформация.
  • Как да убеждаваме „лошите“ мениджъри.
  • Какви са вариантите за протичане на една аджаил трансформация.

Какво би посъветвал всички, които сега започват кариера в сферата на IT Project Management?

Добро начало е да дойдат на лекцията ни в DEV.BG и да забравят за command-and-control модела, дори и културата в организацията им да го налага. Всичко започва с всеки един от нас.


Стани част от потребителската група IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Силвана Байрева: Няма рецепта за справяне с всяка ситуация, просто анализираш и след това предприемаш действия.
Теодор Огнянов: Всичко се свежда до отношения между хора

 

Share This