Николай Стоицев е софтуерен инженер в Uber, където разработва големи разпределени системи. От 2012 води упражнения във ФМИ, където е завършил Компютърни Науки. Лектор е на много технологични конференции. На събитието на 15-ти октомври За кариерния път в софтуерната индустрия и как да вървим по него, той ще засегне теми като: какви са нивата в кариерния път на софтуерните инженери и какво се очаква да можем и знаем на всяко ниво, как да станем мениджъри на екип или продуктови мениджъри и други. Дни преди събитието му зададохме няколко въпроса. Прочетете какво отговори той.

Как стартира кариерния си път като софтуерен инженер?

Стартирах кариерата си като софтуерен инженер в аутсорсинг компания. Този тип компании предоставят добър старт, понеже дават възможност за работа по различни проекти. Тези различни проекти, често са с различни технилогии, за различни клиенти и се разработват за различни платформи. И това разнообразие, е много важно в началото на кариерата на всеки инженер. Това ни помага да разберем, какво ни харесва да правим. А когато наистина разберем, какво искаме да правим, сме по-мотивирани да го правим добре и съответно постигаме по-добри резултати. Аз минах през аутсорсинг и продуктови компании, разработка на игри, cloud automation и много други типове работа, докато разбера какво ми харесва. И щом открих типа работа за мен, започнах да инвестирам много, за да стана добър в нея. И понеже ми беше интересно, бях супер мотивиран да ставам все по-добър и да знам все повече. Като погледна назад, виждам че това е една добра формула за успех.

Каква роля има образованието ти във ФМИ в кариерата ти?

Не мисля, че щях да съм там, където съм днес, ако не беше образованието ми във ФМИ. То ми даде една добра основа на компютърните науки, която използвам всеки ден за да решавам проблем и да научавам нови неща. Когато човек решава проблеми в ежедневната работа, които не са толкова тривиални, винаги се стига до базовите познания, например за компютърни мрежи или операционни системи. Но и математиката си е доста важна. Аз не се справях добре там и нямам отлична оценка по нито един математически курс във ФМИ. Но въпреки това, знам достатъчно математика, за да разбирам формулите в научните статии в най-различни области на компютърните науки – от разпределени системи до изкуствен интелект. Това ми показва, че във ФМИ съм усвоил това, което ми трябва, така че да мога да разбирам най-новите научни открития в компютърните науки. Което е една чудесна основа, която ми помага винаги да съм в крак с най-новите развития в областта, в която работя.

Друго, което ме радва във ФМИ е качеството на образованието. Знанията, които имам от ФМИ, по нищо не отстъпват на знанията на моите колеги, които са завършили топ университети по целия свят.

Но това, което най-много съм спечелил от ФМИ са хората. Университета ми помогна да се запозная с много хора в индустрията и да се срещна с най-добрите ми приятели. Там намерих една среда, в която всички си помагат и имат обща цел да се развиват и да стават по-добри. Тези отношения се запазват дълго след завършването и със сигурност ще са ключови за цялостната ми кариера като инженер.

Кой е най-специалният ти спомен от ФМИ?

Най-специалния ми спомен от ФМИ е, когато водих второто си упражнение като асистент. Явно за първото съм бил много стресиран и нищо не си спомням. Но още от самото начало виждах как воденето на упражнения ми помага в изключително много аспекти. Преди всяко упражнение трябва да си направя план, как ще протече то и да разгледам задачите, които ще решаваме. Това ми помага да развивам уменията си за планиране на съдържание за презентации. И по време на упражнението развивам уменията си да презентирам, да напътствам хората и да им помагам да откриват сами проблеми и сами да ги решават. А в индустрията, предаването на знания и напътстването на по-младши инженери е по-голямата част от работата на един старши софтуерен инженер.

Но това, което прави воденето на упражнения специално за мен, не спира с възможностите за развитие на уменията ми. Много ме зарежда, ентусиазмът в студентите, когато създадат нещо ново и видят как то работи. Друго нещо, което ме мотивира изключително много е, че с всеки випуск студентите стават все по-любознателни. А това мотивира и мен.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти лекция?

По време на лекцията, ще минем през три теми. Първата тема ще е е свързана с кариерния път на софтуерните инженери и какво се очаква да знаем и можем на всяко ниво. Ще започнем от стажант и младши софтуерен инженер и ще си поговорим за това какво се очаква от нас, за да сме успешни на това ниво. После ще разгледаме какво прави и какво се очаква от един инженер на средно ниво и на ниво старши софтуерен инженер. След което, ще си поговорим за кариерните опции, които имаме, когато станем старши инженери – как да станем по-високо ниво инженери, мениджъри на екип или продуктови мениджъри. И за бързо ще разгледаме нивата в йерархията на мениджърите и какво се очаква от всяко ниво.

След като знаем каква е кариерната стълбичка и какво се очаква на всяко ниво, ще поговорим за това как да усъвършенстваме нови умения и да насочваме усилията си в кариерния растеж. Ще видим как да си говорим с нашия мениджър за кариерно развитие и как заедно да оценим къде се намираме с помощта на competency framework. И най-вече ще се фокусираме върху един модел за усвояване на нови компетенции, който да ни помага в кариерния растеж.

А третата част, ще разгледаме три практики, с които постоянно да се развиваме като инженери. Първо ще се запознаем с това как да определяме и да комуникираме целите на кариерното ни развитие. След което, ще си поговорим за важността на това да имаме ментор, как да си намерим такъв и как да се възползваме максимално от него/нея. И на последно място, ще видим как това ние да бъдем ментори, ни помага да бъдем по-добри инженери.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със софтуерно инженерство?

Хората, които започват да се занимават със софтуерно инженерство, влизат в една нова кариера, в която ще работят доста дълго време. Но характерното за нашата индустрия, е че през цялото това време ще трябва да учат нови и нови неща. Затова, според мен, в началото е много важно всеки да намери най-добрия начин за учене за тях. Някои хора учат най-добре като четат книги. Други учат най-добре, когато гледат видео уроци. А трети, когато започнат да се сблъскват с проблеми и директно да се опитват да прилагат това, което искат да научат. Важно е да намерим кой е най-добрия начин за нас, понеже за да сме добри в тази нова кариера, трябва да прекарваме доста време в учене. И ако още в началото разберем кой е най-ефикасният начин да правим това, ще ни бъде по-лесно по време на целия кариерен път.

Вторият ми съвет е да намерят какво ги влече. В софтуерната индустрия има изключително много направления и човек може да се демотивира, просто защото не е попаднал на правилното направление. Например, ако някой човек, който обича да създава игри, го сложите да пише финансов софтуер, той ще е демотивиран. Резултатът от неговата работа няма да е добър и той няма да е мотивиран да учи нови начини за по-добро правене на финансов софтуер. Но ако му дадем да създава игри, неговата мотивация ще го кара да върши чудесна работа и да учи по-добри начини за създаване на игри постоянно. Затова всеки трябва да е сигурен, че се е фокусирал върху точно това, което го мотивира.

И не на последно място, съветвам хората, които сега навлизат в индустрията, да си намерят ментор. Никой от нас не е трябвало да го удря кола, за да се научи да се оглежда преди да пресече. Някой друг ни го е казал и ни е спестил доста главоболия. Същото е и в софтуерната индустрия. Например, няма нужда да прекарвате 20 часа да намерите най-добрата следваща книга, която да прочетете. Може просто да попитате някой, който е прекарал няколко пъти по 20 часа да си намира подходящите материали за препоръки и така да направите нещата много по-лесни. Развитието в индустрията става много по-лесно, бързо и ефективно, когато имаме на разположение по-опитен човек, който ни познава и е готов да ни дава съвети.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на FMI Club. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Ивайло Христов: Бих посъветвал всеки да развива своите soft skills умения
Марта Дронева: Всяка трудност, която преодолея е радост за мен

 

Share This