Николай Пирянков е роден в България, но прекарва детството си в Южна Африка. Завършва висшето си образование в Манчестър, Великобритания, където следва бизнес. Зад гърба си има няколко успешни Affiliate, eCommerce и social marketing стартъп компании. В момента е Изпълнителен директор на Taylor & Hart, компания специализиранa в изработването и продажбата на персонализирани годежни пръстени и брачни халки. Със Николай ще ви срещнем на събитието Lessons learned as a Bulgarian tech-startup in London на 29-ти януари. Преди това си поговорихме за неговия професионален опит и кои са основните предизвикателства пред един IT предприемач.

Как започна да се занимаваш с предприемачество?

Първите ми стъпки в сферата на предприемачеството започнаха в Южна Африка. Там започнах един студентски курс на тема „Как да инвестираме на борсата?“, така наречения cash class. Tова беше най-първото ми приключение в света на бизнеса. Години след това започнахме уебсайт в сферата на туризма, с който промотирахме различни хотели и ресторанти по време на Световното първенство по футбол в Южна Африка през 2010 година. За този проект се записах на всевъзможни онлайн курсове по дигитален маркетинг и започнах да се занимавам по-усилено с Affiliate marketing. Това начинание ми даде стабилна основа и в следващите 3-4 години научих доста неща, които ни помогнаха да започнем Taylor & Hart.

Кой е най-интересният аспект от работата ти като предприемач?

Най-интересният аспект са със сигурност постоянните нови знания, които получаваш по пътя. Това ми доставя и най-голямо удоволствие в работата ми. Ако в някой момент спра да се уча, най-вероятно ще искам да започна нова компания или да сменя ролята си в Taylor & Hart. Интересното на непрекъснатото учене и усъвършенстване е, че не става въпрос само за технически умения, а и за много личностни качества. По този начин човек учи и много за хората – какво ги мотивира и как мислят. Много интересен аспект за мен е и емоционалната интелигентност. Смятам, че знанията по темата са от изключително значение, както в работата с хора, така и в личен план.

Кои са основните предизвикателства пред един IT предприемач?

Най-големите предизвикателства са свързани с комуникацията между комерсиалните нужди на една компания и техническите такива. Често комуникацията между търговските екипи като продажби и маркетинг с техническия отдел, не е най-лесната задача на света. Хората, които свързват екипите в една компания, са от изключителна важност. Намирането на тези хора е много есенциално, както и това да ги обучиш и запазиш. Вярвам, че ние доста успешно сме се справили с тази задача, не само в споменатите два екипа, но и във всички останали.

Какви са приликите и разликите при започването на бизнес в България и във Великобритания?

Моят първи опит при откриване на компания е във Великобритания. В началото бях невероятно впечатлен, колко лесно е да започнеш бизнес там. Регистрирахме компанията онлайн, а цената за това беше много достъпна. Точно пет минути след започването на регистрацията вече имахме фирма и банкова сметка. Всички нужни документи от сорта на данъчни декларации също се попълват онлайн, което изключително много улеснява всичко. Когато след няколко години решихме да разрастнем фирмата и избрахме България, бях изключително учуден колко по-сложен е целият процес тук. Бюрокрацията е много ненужно утежнена. Смятам, че България е държава, която притежава много техническа компетентност и потенциал за иновации. Това за жалост все още не може да се види в бюрократичния свят. След успешното регистриране на фирмата имахме затруднения и с наемането на хора. В Англия не изпитвах трудности при този процес, може би защото имах и опит с работната сила там. В България ми беше нужна външна помощ и наехме човек, с когото да се съветвам по темата. От друга страна има много неща, които се случват по-лесно в България. Всеки предприемач е много облагодетелстван от гледна точка на разходи. Много от разходите са много по-ниски, което представлява голям плюс, особено в началния стадий на една компания, когато средствата са ограничени. Разбира се възможностите за развитие в Англия са повече, поради размера на пазара. Според мен оптималния микс за нас е между двете държави и това е нещото, към което се стремим. Има плюсове както в България, така и в Англия и възползването от тези плюсове и в двете държави е не само бонус за една компания, но и предимство пред конкуренцията.

Кой е най-запомнящият се момент от работата ти като предприемач през годините?

Един от моментите, които се надявам никога да не забравя, беше преди година. Тогава минахме през финансови трудности, както доста други стартъп компании. Реших да споделя с екипа, тъй като една от ценностите на компанията е прозрачността. Тези финансови проблеми можеха да се отразят и пряко върху хората ни и да има забавяне на заплатите им. Това беше изключително емоционален момент за мен. Когато споделих, едно от най-младите момичета, които работят за нас и която развихме от стажант ми благодари, че съм споделил и започна да мотивира всички да се връщат към работа и да дадат най-доброто от себе си в този момент. Всеки един от хората, които бяха в компанията тогава останаха с нас, подкрепиха ни и ни помогнаха да минем през този труден момент. Следващата година постигнахме ръст от 67 % – от 1,8 млн паунда до 3 млн. паунда, затворихме инвестиционен рунд и тази подкрепа беше основополагаща за това развитие на нещата. Тогава наистина осъзнах, че ние не сме само колеги, но и семейство. Това ме накара да се почувствам страшно горд с работата си, колегите и компанията. Имало е и много други запомнящи се моменти като например празнуването на най-голямата ни продажба от 55 хиляди паунда, първият път, в който минахме 1 млн. паунда, както и награди, които сме печелили например „Най-добра нова бижутерска фирма в Англия“, но това е моментът, който най-ясно остана в съзнанието ми.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Първото и най-важно е свързано с темата за инвестициите. Бих искал да споделя какво е истинското значение, на това компанията да е venture capital. Според мен не всяка компания, която иска инвестиция е готова за такава стъпка. Второто нещо е свързано с уроците около това, как една компания да се структурира и да има ефективна комуникация, когато различните звена и сфери на работа са в различни държави. Бих искал да разкажа как ние сме се справяли с проблемите и как продължаваме да правим подобрения по темата. Третото нещо са приликите и разликите при започването на бизнес в България и във Великобритания. Тук бих искал да обсъдим плюсовете и минусите, както и как може да се вземе най-доброто от двата пазара. Интересна тема е и Брекзит и как предвиждаме, че ще се развият нещата през следващите няколко години.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с предприемачество?

Бих ги посъветвал да помислят над това, че никога досега в историята на човечеството не е имало време с по-големи възможности и никога не е било по-лесно да започнеш бизнес. Определено мисля, че това не е за всеки, но също така смятам, че има и изключително много предимства, ако се получи. Моят съвет е пробвайте, има много опции. Заслужава си! Особено в ИТ средите в България има толкова много талантливи инженери, че създадените продукти тук може да са на страхотно високо ниво. Има много българи, и в България и в чужбина, които са видели тази възможност и са създали страхотни компании. Сред тях са и инвеститори и ментори на Taylor & Hart, за което съм много благодарен. Тук има чувство на принадлежност, всички предприемачи и като цяло хората в българската екосистема много си помагат. Това е нещо, което не съм срещал в Англия.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на IT Entrepreneurship . Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Аспарух Коев: „В България добре ни се удава да правим успешни компании с приходи $10-$100 милиона“
„Най-важните качества за един предприемач са да е открит към партньорите си, да се адаптира към средата, да е отговорен за действията си и да “знае” кога да спре“ – Десислав Каменов

Share This