Николай Василев е съосновател на SourceWeave – компания за консултантски и аутсорсинг услуги за цялостни решения за .NET света. Прекарва близо 5 години като WPF UI components Developer в Telerik. Бил е ръководител на екипа, разработващ UI-a на OfficeSuite за Windows – десктоп версията на най-сваляните офис приложения за Andoid. Успешно е разработил 2 scoring системи, използвани на Световни по Спортна и Художествена гимнастика. С него ще ви срещнем на събитието Desktop apps in a world dominated by the Web на 11-ти юни. Преди това, Николай ни сподели как е започнал да се занимава с .NET и кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с .NET?
Реално си беше абсолютна случайност. В университета имахме асистент по ,,Структури от Данни“, който тогава работеше в Telerik. Единият семестър беше организирал избираем курс по WPF, на който се записах. От там Telerik Academy. После Telerik WPF дивизията и както се казва, останалото е история.

Какво те мотивира в работата ти?
Факторите, които ме мотивират са се променили доста през годините като привкус. Това, което винаги е било общо между тях е, че винаги имам някакъв проблем за решаване. Започнах с чисто технически проблеми, като фиксване на бъгове, след това минах на малко по-глобални като архитектурни решения за нови продукти и фийчъри. В един момент поех цял екип и нещата доста се изместиха към малко по-човешки казуси за решаване. В момента, в който започнах и собствена компания, нещата удариха съвсем нови висини. Неща като Customer Acquisition, маркетинг, продажби, навлязоха с гръм и трясък в ежедневието и всичко мина на висока предавка. В момента съм поел по един полу-технически, полу-sales път, който предоставя адски много разнородни казуси за решаване и поне към момента е нещото, което ме бута напред. В общи линии – не обичам да ми е скучно.

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал? Как го разреши?
Реално съм минал през доста перипети, но без съмнение най-комплексното нещо, с което съм се сблъсквал е софтуер, който писахме в моята компания. Към онзи момент бяхме само 2-мата фаундъри, хора с технически background, аз в Desktop, той в Web технологиите. Оказа се, че това беше много добра комбинация, тъй като Съдийската система за спортна гимнастика беше нещо много по-голямо от всичко, с което който и да е от нас се беше сблъсквал. Първият ни препъни камък беше огромното количество технологии, които трябваше да накараме да заработят заедно. Технологичният стек започна с WPF мина през ASP.NET, MVC, та стигна до изграждането на наша Custom локална мрежа с Dedicated сървър. Колкото и голямо да беше това като предизвикателство, съвсем не бяхме подготвени за факта, че правилата за оценяване, разбирайте формулата, е различна не само при всяка възрастова група, но доста често се различава и за всяко състезание от държавния спортен календар. Изолирайки логиката за оценяването, така че да може да бъде променяна runtime за секунди, беше най-голямото ни предизвикателство към този момент.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?
.NET e цял свят, който има адски много специфики, в зависимост от това в кой негов нюанс сте избрали да се развивате. Това, което лично научих е, че не е добре да се ограничаваме до нещо конкретно. В момента, в който реших да погледна в страни от Desktop development-а открих цяла нова вселена от възможности за решаване на всевъзможни проблеми.

Ти си един от героите на HireHeroes.bg. Защо реши да се включиш?
Това е един въпрос с доста комплексен отговор. Част от мотивацията ми е да помагам на хората да намерят подходящото за тях място. Както откъм технически предизвикателства, така и като култура на компанията. Освен това съм бил и на мястото на кандидат и знам колко е трудно да намериш информация за конкретна компания, ако не познаваш някой, който реално е прекарал някакво време там и може да ти каже неща, които няма откъде другаде да разбереш. Това реално е информацията, която според мен, е ключова при избора на работно място.


Регистрирай се събитието


Стани част от потребителска група на .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Христомир Христов: Силата на .NET фреймуърка ме спечели
Костадин Капсъзов: Интересно време е да си .NET програмист

Share This