Антония Дицова е Продуктов мениджър в SumUp. Преди това работи като ръководител проекти за компании като CSC, HP, Eastisoft и Центърът за европейски програми на АУБ. Тя има близо 10 години опит в управлението на различни проекти – в сферата на образованието и предприемачеството по европейски и американски проекти на донорски организации, в проекти, свързани с имплементирането на процеси, разработването на софтуер и бизнес решения. Антония има значителен опит и в изграждането на изцяло нови услуги и бизнес процеси в компанията, съпроводено с разработването на стратегии, методологии и процедури, както и с подобряването и оптимизирането на съществуващите процеси. На събитието на DEV.BG на 3-ти април „Рискувате управлението, ако не управлявате риска“, Антония ще разкаже кои са основните подходи и стратегии за управление на риска. Сега тя разказва как започва да се занимава с Project Management и какво я вдъхновява в работата и.

Как започна да се занимаваш с ръководене на проекти?

Опитът ми с проекти стартира с първия ми професионален опит изобщо. Започнах като стажант, а след това и служител в Центъра за европейски програми на Американския университет в България. Там се „запалих“ за професията и естествено продължих развитието си в тази насока.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Разнообразието в естеството на работата и новите предизвикателства, с които се сблъсквам ежедневно са най-голямото вдъхновение и мотиватор за мен. А комуникацията с много и различни хора ми носи голямо удовлетворение.

Кои са твоите неизменни правила за успешно изпълнен проект?

Правилата се менят спрямо проекта, неговите цели и лицата, които имат интерес от успеха му. Нямам готова рецепта, но ако трябва да обобщя, едни от ключовите аспекти за успеха на проект според мен се крият в това да не отклоняваме погледа си от основната цел, както и да не забравяме да отчитаме нуждите на нашите заинтересовани лица, като в тях, разбира се, включвам и екипа, който реализира проекта.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквала?

Мисля, че по този въпрос повечето ръководители на проекти са единодушни. Най-големите предизвикателства идват от хората, с които трябва да работим и комуникираме, така че да свършим работата по един проект. В повечето случаи се сблъскваме с палитра от характери, опит, подходи в работата. Един добър мениджър трябва да успее да намери индивидуален подход и път към всеки, да го мотивира и запали за проекта, така че да не бъде просто поредната задача, която чака да бъде свършена.

Как се справяш с това?

Все още се уча. Независимо колко чете и се образова човек по темата, в крайна сметка опираме до трупането на житейски и професионален опит, което ни позволява да подобрим реакциите си в дадени ситуации, да ги анализираме по-добре и да намерим по-добри решения и подходи, когато говорим за комуникация и работа с различни личности.

Издай ни нещо от кухнята. За какво ще говориш на събитието на 03 април?

Няма да издавам тайни, но искам да кажа, че основната ми цел с презентацията на 3-ти април ще бъде да акцентирам върху значимостта на управлението на риска в проектите и надявам се, да дам полезни насоки и идеи как това може да се случи на практика.

Какво би посъветвала всички, които сега започват да се занимават с управление на проекти?

Ако усещате, че това е „вашето нещо“, то гребете с пълни шепи от възможностите, които ви се предлагат. Всяка задача и проект ще ви правят все по-добри. Инвестирайте и време в запознаване с различни методологии, следете тенденциите и не забравяйте, че най-важни са хората, с които ще реализирате проектите си!

Стани част по потребителската група IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This