Христо Нейчев е сериен предприемач, международен лектор и обучител. Той е ментор на различни екипи от портфолиото на фондовете за рисков капитал LAUNCHub и Eleven. Опитът му е разпределен 50/50 между това да внедрява иновации в големи компании и управлението на собствените му startup-и. На събитието на 16-ти май „Lean Startup – най-краткият път от идея до продукт“, той ще разкаже как с минимални разходи на пари и време всеки може да валидира идеите си с реални книенти/юзъри и в реални пазарни условия, за да максимизира шанса си за успех. Сега той разказва какво го е привлякло към предприемачеството и кои са най-важните качества, които трябва да притежава един предприемач.

Какво те привлече към предприемачеството?

Високата скорост, с която се случват нещата. За разлика от големите корпорации, където обикновено има тежки процедури, бавни процеси, одобрения от няколко отдела и още подобни спънки, в startup-и нещата се случват много бързо. Идва ти нова идея, бързо вземаш решение и действаш.

Ти си сериен предприемач. Колко бизнеса си основал до сега?

4-5 бизнеса – зависи дали броим консултантския ми бизнес за бизнес или фрийлансинг. Плюс няколко startup-а, в които съм advising co-founder, т.е. някой друг е на „пангара“, аз само давам акъл.

Имал ли си неуспехи? Какви са били те и какви са изводите от тях?

Аз не вярвам в успеха и неуспеха. В Lean методологията има положителна и отрицателна валидация на мисленето и идеите. Не можем да кажем коя от двете валидации е по-хубава. И в двата случая решаваш дали продължава в същата посока или да коригираш посоката на движение. Важното е да има екшън и да си доволен от живота си. Останалото е суета.

Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един предприемач?

Да е seeker, а не believer (търсещ, а не вярващ).

Вярващият е воден от „аз знам“ и „аз вярвам“ – знам защото вярвам в идеята и вярвам, че ще се справя; знам какъв продукт е нужен, знам как да го направя, знам как ще го продавам и тн. Най-голямата вреда, която си нанасяме с този начин на мислене, е че на подсъзнателно ниво убиваме желанието и способността си да научим истината.

Търсещият е воден от „аз не знам“ и „аз търся“ – усещането за незнание води до желание да научиш, което води до задаването на много въпроси, което води до намирането на много отговори, валидирането на много потенциални идеи, и накрая – до намиране на истината. Истината за проблема на клиента, за решението на този проблем, за правилния продукт и тн.

Кои са трите най-важни бизнес урока, които си научил от опита си до момента?

Най-важното нещо в бизнеса, а и в света като цяло, са хората. Всички хора – колеги, co-founder-и, приятели, клиенти, конкуренти и дори хора тотално несвързани с твоя бизнес. Много предприемачи се улисват в „магията на успеха“ и забравят, че бизнесът е създаден, за да служи на хората да живеят по-добър живот, а не хората да слугуват на бизнеса.

Добрите човешки взаимоотношения, изградени на взаимно уважение и доверие, надживяват всеки бизнес и всяка нова идея. Човек минава през различни startup-и, корпорации, живее в различни държави, учи в различни университети и какво ли още не, но винаги това, което прави в момента му се струва най-важното и ултимативно постижение в живота. Истината е, че и това ще отмине. Ще дойде следващото още по-интересно и „по-велико“ занимание, идея, бизнес. След няколко години и то също ще отмине. Това, което остава са нещата, които си научил и отношенията, които си изградил.

Колелото на живота се върти и бизнесът не прави изключение от това правило. Днес си шеф на някой, утре той ти е шеф, после двамата ставате co-founder-и, после всеки започва нов бизнес, после той продава своя бизнес и ти става колега в твоя бизнес и тн. Днес ти си зависим от някой, утре той е зависим от теб. Когато си в долната част на колелото, не забравяй, че то бързо ще се извърти и пак ще си отгоре. Когато си в горната, не забравяй, че това няма да е така вечно, така че наслаждавай се на ситуацията и помагай на другите, които в момента са ситуирани диаметрално на теб.

Кое е най-голямото предизвикателство около създаването или изграждането на Tryad Games?

Това, че нямах никакъв предходен опит в гейм индустрията. Като цяло опита ми е фокусиран върху иновации и създаване на нови продукти и технологии, но игрите и гейм индустрията са съвсем различна „бира“.

Как се справи?

Намерих co-founder-и с богат опит в индустрията и също хората, които наехме след това, са едни от най-добрите професионалисти в респективната сфера в гейм средите в България.

Какво те вдъхновява в работата ти и какво би посъветвал всички ентусиасти, които сега започват да се занимават с предприемачество?

Най-доброто време да стартираш е сега. В цялата историята на човечеството, не е имало по-подходящи условия за това човек да осъществява идеите си. Живеем в свят на изобилие на ресурси, нови технологии и иновативно мислещи хора, така че единственото необходимо, за да станеш предприемач е смелост да скочиш извън зоната на комфорта.

Стани част от потребителската група IT Entrepreneurship. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Автор: Стеляна Луизова
Визия: Личен архив

Прочети още:
„Основната работа на всеки един лидер е да стане излишен“ – Веско Колев, Director Software Engineering, Progress
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This