Любомир Петровски е Team Lead на .NET екип, който се състои от 20+ човека. Паралелно с това ръководи .NET проект за немска компания. На събитието на 28-ми февруари – „Secure your ASP.NET API using OAuth 2.0“, Любомир ще ни разкаже как да използваме OAuth 2.0, OpenID Connect и Identity Server, за да подсигурим ASP.NET API. В следващите абзаци той разказва за плюсовете на .NET технологията и какво го е привлякло в работата с нея.

Как започна да се занимаваш с .NET?

Започнах IT кариерата си като Delphi developer. По това време .NET Framework 2.0 току що прохождаше. Не след дълго в Delphi света постъпих в компания, където имах възможността да мина към .NET. В този момент, съпоставяйки двете технологии, видях огромната разлика, както във богатата библиотека от инструменти, така и в развойната среда, а именно Visual Studio.

Какво те вдъхновява в работата ти с .NET?

Общността зад една технология винаги е съставлявала придърпващата сила и вдъхновението. Подробната документация в MSDN, новите версии всяка година и бързината на разработка и дебъгване са основните критерии, които да вдъхновят един developer да даде най-доброто от себе си.

Какви са плюсовете на .NET технологията?

Определям като основен плюс усилията на Майкрософт за отваряне кода на технологията. По този начин още повече хора ще се присъединят към голямото семейство на .NET и ще генерират неповторими тулове, библиотеки и приложения.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквал?

Непрестанно се сблъсквам с проблеми и предизвикателства. Това е чара на професията Software Developer. Това са нещата, които не ти дават покой вечер, карат те да дойдеш на работа на следващия ден, карат те да споделяш, да търсиш контакти и мнения. Всъщност едно от последните предизвикателства беше използването на OAuth в проекта, който ръководя. Прекарах няколко седмици докато разбера как работи и успея да го имплементирам. Точно затова избрах тази тема и искам да предам наученото.

Как го разреши?

Най-известният Software Pattern е проба-грешка. След няколко имплементации на security с OAuth, накрая стигнах до нещо работещо. Лошото е, че като се подготвях за тази лекция видях и по-добри варианти за имплементация. Май пак ще има refactoring.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?

Сега наистина е много по-лесно да натрупаш знания отколкото преди 10 години. Вече не става дума само за .NET. Най-търсеният профил в момента е Full-stack developer включващ Front-end, Back-end и Database skills. Комбинирайте .NET с JavaScript и ще бъдете още по-конкурентни на пазара.

Стани част от потребителската група .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Agile ме грабна със своята красива логика и човешки аспект“ – Петър Попов, IT Project Manager
Предизвикателствата при работа в дистрибутирани екипи

Share This