През ноември съвместно със SAP подехме инициатива, за да разнищим митовете и легендите около това какво знае ИТ общността за дейността на развойния център на SAP в София. Съвместно инициирахме quiz, чрез който зададохме няколко кратки въпроса на общността, а един от попълнилите щеше да получи дрон. Два месеца по-късно печелившият от анкетата вече се радва на дрона, а резултатите са факт. Ето малко повече интересна информация за дейността на SAP и отговорите:

Анкетата е попълнена от 1073 души, от които златни медалисти, без нито една грешка в отговорите си, са само 163-ма души. Затова нека прегледаме въпросите един по един, за да разберем любопитните факти, които се крият зад тях.

Първият въпрос, който ви попитахме, беше: „Какъв е приблизителният процент от екипите в развойния център на SAP в София, които работят по проекти, свързани с облачни технологии?“. Верният отговор е, че работата на приблизително 72% от екипите в София е свързана със SAP Cloud Platform. Платформата за облачни приложения е ключова за стратегията на глобалната компания, тъй като бъдещето на бизнес приложенията е в облака. Това определя и изцяло технологичния профил на развойния център на SAP в България. Интересен факт е, че основната част от платформата е базирана на проекти с отворен код.

Попитахме ви и кои са част от езиците за програмиране, които се използват в развойния център на SAP в София, освен Java, JavaScript, Python. Правилните отговори са: Ruby, Go и Bash.

В развойния център се работи по множество проекти, като спецификата на всеки определя множеството от езици, които се използват в него. Най-използваните са Java и JavaScript, но езици като Ruby, Go и Bash са с нарастващо значение, защото се използват в ключови проекти с отворен код, към които допринасят специалистите в компанията и които са интегрирани в облачната платформа. Ruby е много експресивен език, което означава, че програмистът може да изрази дадена логика с много малко код. Go пък осигурява ефективност при конкуретно и паралелно програмиране, както и е много подходящ за Cloud проекти заради своята простота и малък “footprint”. Go се налага и като основен език в Cloud Foundry и Kubernetes проектите, по които работи развойният център. Bash e разпространен в множество проекти, свързани с разработване на инфраструктурата.

Един от най-интересните въпроси беше, знаете ли колко са издадените патенти, при които поне един от изобретателите е служител в развойния център на SAP от съществуването на компанията досега (2017 г.)?. Отговорът: „Над 285 патента.“. Но дори по-любопитно от впечатляващата цифра са именно какви са и кои са най-интересните патенти. Един от тях е този върху технология за заместване на прикачените файлове в имейл с линк за свалянето им. Алгоритъмът разпознава имейл съобщенията с прикачени файлове и замества всеки файл с линк за свалянето му от облака, където бива автоматично съхранен, като при това гарантира, че достъпът до файловете ще бъде ограничен само до получателите на имейл съобщението. Предвид обичайните размери на прикачените файлове спрямо размера на цялото съобщение, това може да спести голяма част от общия обем на имейл трафика, при това без никакъв риск за неоторизиран достъп до информацията в кореспонденцията ни.

Колко различни open source проекти се ползват от екипите в развойния център на SAP?“ – това е четвъртият въпрос, който ви попитахме. Отговорът му – над 340. Повече за тях и предизвикателствата, които разрешават ще разкажем в следващите редове.

В развойния център се ползват много и разнообразни open source проекти – като Kafka, Zookeeper, MongoDB, PostgreSQL, RabbitMQ, Tomcat, Docker, Kubernetes, OpenStack и др. Open source проектите разполагат с много ресурси и са добре познати, като чрез тях технологичните гиганти, но и множество малки компании обединяват усилия и споделят и иновациите, и отговорността по разработката.

Последният въпрос от анкетата отново беше свързан с оpen source проектите на компанията – „Развойният център на SAP в София има водеща роля в следните open source проекти: Aker, GrootFS, Dirigible, Memory Analyzer (MAT) и…?

…очаквахте ли, че верният отговор е „Garden и Abacus“? Garden е платформено независим програмен интерфейс (API) за създаване и управление на контейнери, написан на Go. Abacus се използва за измерване и агрегиране на потреблението на Cloud Foundry услуги. Имплементиран е като множество REST микро-услуги, които събират данни за потреблението, прилагат формули и агрегират резултатите.

Равносметката:

Общ брой попълнени анкети: 1073
Участници, които са познали всички верни отговори: 163
Участници, които не са познали нито един отговор: 139

Равносметката е една – оказва се, че познатият SAP не е чак толкова добре познат. Надяваме се с quiz-а да сме ви помогнали да разберете с какво се занимава българският екип на един от най-големите технологични гиганти в света и да сме предизвикали интереса ви да научите още повече за дейността им.


Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Виж всички потребителски групи и избери най-интересните за теб.

Share This