Невен Боянов стартира проекта “Тинузавър“ през 2013 година като лична инициатива за разработка на микроконтролерна платка за собствени продукти и за обучение по хардуер и софтуер. Така в последвалите 5 години проектът набира скорост и популярност, а в началото на 2018 година прераства в бизнес с устойчив модел базиран на софтуер и хардуер с отворен/свободен код и лиценз. Съосновател е на Интерлекта – продуктова фирма в областта на мобилните комуникации и телемедицината с офиси в България и САЩ. С него ще ви срещнем на събитието Стартиране производство на хардуер в малък мащаб и нисък бюджет на 2-ри юли. Преди това, Невен ни сподели лесно ли е да се стартира собствен IoT бизнес в България

Ти беше лектор в групата ни преди по-малко от година, какво се е промени в IoT света през това време?

IoT като цяло вече се ползва навсякъде, вече не е buzz-word или нещо супер модерно. Това е добре – създава предпоставки за появяването на нови продукти. В България също има много стартъпи с продукти в тази област и то добри.

Лесно ли е да се стартира собствен IoT бизнес в България?

Да, лесно. Както всеки друг бизнес е. Предизвикателството е да останеш в бизнеса. Конкуренцията е много силна, светът е отворен и предлага както възможности за всеки, така и конкуренция от всеки.

Сигурността при IoT е ключово предизвикателство, как се справяш с нея?

От няколко години съм докторант във ВТУ и тема на дисертацията ми е сигурността в малките устройства със съвсем ограничени процесорни ресурси. Точно този сегмент е пренебрегван, но важен. Имам разработки в напреднал стадии в тази посока и скоро смятам да ги публикувам – Open Source, разбира се.

IoT бе определен за следващата индустриална революция, как според теб ще се отрази това на пазара на труда?

Индустрия 4.0, или следващата индустриална революция, е свързана с IoT, но също и с AI и много други направления. Много професии ще изчезнат, но и много нови ще се появят. Моето лично виждане е, че тясната специализация, въпреки че ще остане важна, ще има все по малко предимства – много по-важни ще са широките мултидисциплинарни познания. Модерното и иновативно образование, като се започне от първи клас, мине се през университета и продължи през целия живот ще е едно от най-важните неща за добра личностна реализация.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Internet of Things. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Димитър Томов: Само комуникация с облака не е достатъчна за създаването на мрежа от устройства
Цветелин Маринов: В IoT има достатъчно фактори, които могат да попречат на едно устройство да заработи от първия път

 

 

Share This