Невена Узунова е софтуерен инженер с повече от 10 години опит в дизайн и имплементация на приложения, използващи технологии на Microsoft. В продължение на 8 години е работила в аутсорсинг компания, където проектите са доста разнообразни по отношение на технологии: C#, ASP.NET Web Forms, ASP.NET MVC, JavaScript, Windows Mobile, PHP, Oracle и MS SQL Server. Последните години работи в продуктови компании и се занимава основно със server-side разработка изцяло с .NET технологии. С нея ще ви срещнем на събитието How to use Azure Application Insights and Grafana for monitoring на 12-ти март. Преди това, Невена ни сподели за професионален си опит и за предизвикателствата, с които се е сблъсквала

Как започна да се занимаваш с .NET

В първите години на кариерата ми, в повечето IT фирми се търсеха .NET програмисти. Там се случваха и иновациите, класическото ASP беше заменено с APS.NET от NET Framework и с това започна една нова ера за уеб приложенията. Затова започнах да се занимавам с .NET.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с .NET?

Мога да споделя какъв е най-интересният аспект от работата на един софтуерен инженер, защо да се ограничаваме само с .NET? Най-интересното според мен е, че всеки ден научаваш нещо ново. И под нещо ново нямам предвид само нови технически знания. Като софтуерни инженери ние работим върху конкретни бизнес проблеми и разработваме техническо решение за тях. Научаваме факти и специфики за бизнеса. Интересно е!

Кои са основните предизвикателства пред един .NET специалист според твоя опит?

Предизвикателство е “да си в час”. ИТ технологиите се развиват много бързо, трябва непрекъснато да допълваш знанията си, да следиш за новости. И това не важи само за .NET технологиите. Не трябва се ограничаваме само с тях.  За решаването на конкретен технически проблем понякога една технология е по-добра от друга. И това е част от работата ти – да направиш правилният избор.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

  • Мониторингът е изключително важен и задължителен елемент от работата по един софтуерен продукт. Без него е трудно да разбереш как може да направиш продукта си по-добър. Има ли проблеми при функционирането на продукта? Каква е причината? Има ли нужда от оптимизация? Отговор на тези въпроси може да намерим и преди недоволството на крайния потребител.
  • Application Insights е добър избор като средство за мониторинг. Този Azure сървис наготово ни предлага интелигентен анализ на работата на продукта ни, на базата на който лесно може да определиш къде имаме нужда от подобрения. Интегрира се бързо и лесно.
  • Application Insights е универсален мониторинг сървис. Може да се използва за Web приложения на .NET, JavaScript, React, Windows services и няма значение дали използваме Azure като хостинг.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?

Имам си универсални съвети за всеки новак.

  • Четете много, в днешно време има достатъчно източници.
  • Харесайте си ментор и задавайте въпроси. Още си спомням думите на моя първи ментор: “Не е глупаво да питаш, когато не знаеш, глупаво е да не питаш и пак да не знаеш”.

Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Костадин Капсъзов: Интересно време е да си .NET програмист
Учене и работа – за .NET с Михаил Владов от Progress

Share This