Натали Фарах работи като Project Manager повече от 10 години. Започва да практикува професията непосредствено след като взима бакалавърска степен през 2015 г. и е била част от екипите на компании, извършващи дейност в най-различни области на софтуерната разработка. В момента е част от екипа на Hedgehog Development Bulgaria, където ръководи близо 10 проекта. Работила е за компании с екипи от различни държави – Дания, Германия, Белгия, Норвегия и Америка. С нея ще ви срещнем на събитието Трудности при работа с мултинационални екипи и справянето с тях на 14-ти май. Преди това, Натали ни сподели как е започнала да се занимава с ръководене на проекти и кои са нейните топ 3 правила за успешно изпълнен проект.

Как започна да се занимаваш с ръководене на проекти?

Започнах първата си работа като ръководител на проекти, непосредствено след дипломирането си от университета. Като студент по Бизнес Администрация и Информатика, нямах особено ясна идея с какво ще се занимавам след завършването. По време на един job fair, представител на фирмa, с когото се срещнах, спомена, че профилът ми е идеален за ИТ ръководител на проекти. Няколко седмици по-късно започнах работа във въпросната фирма. Всичко започна като някакъв експеримент и продължава вече повече от 10 години.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Доволни клиенти и екип. Колкото и трудности да има по време на изпълнението на някои проекти, обратната връзка в края на проекта е това, което ме вдъхновява да дам още повече от себе си във всеки следващ проект. Когато видиш резултата от работата си, веднага разбираш, че е имало смисъл от всички усилия.

Кои са твоите Топ 3 правила за успешно изпълнен проект?

1) Предоставяне на цел на екипа – Екипът винаги трябва да има ясна цел и да е наясно защо прави това, което се изисква от него. Няма начин просто да дадеш някакви задачи и да очакваш хората да ги свършат. Всеки член на екипа трябва да знае защо се изисква дадено нещо от него/нея. Когато хората виждат смисъла в това, което правят, резултатът винаги е на лице.

2) Екипът е на първо място – в разрез с общото възприятие, че клиентът е най-важен, моят опит ми показва, че най-важното е екипът да се чувства добре. Няма как недоволни и демотивирани хора да си вършат качествено работата. Когато екипът работи с желание, успехът на проекта и удовлетвореността на клиента са почти гарантирани.

3) Гъвкавост – Изключенията не винаги са лошо нещо. Колкото и да е хубаво да се придържаме към процеси, всеки проект е различен. Работата по проекта трябва да е съобразена с неговите специфики. Дори и в дадена фирма да има строги правила на работа, когато тези правила са видимо в разрез с целта на проекта и вижданията на клиента, по-добре е да се направи изключение.

Кое най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквала?

Всяка една ситуация, в която съм попадала за първи път е била предизвикателство. Независимо дали става въпрос за проблемен клиент, разногласия в екипа, излизане извън бюджет или срок, т.н. Всяка една подобна ситуация е предизвикателство и няма вълшебна рецепта за справяне с нея.

Как го разреши?

Най-често се позовавам на стар опит или се съветвам с колега. Решението на повечето проблеми в тази професия не е нещо, което може да се прочете в учебник. Всичко се учи на „бойното поле“ и чрез правене на грешки.

Какво би посъветвала всички Project Management ентусиасти, които сега започват своя кариерен път?

Да се подготвят, че понякога ще им се налага да вземат трудни решения, които нямат да се харесат или на екипа или на клиента. Границата между координатор и ръководител е много тънка. Ако се пуснеш по течението и оставиш проектът да те води вместо ти него, е много по-лесно. Но точно тези трудни решения правят един ръководител успешен. Най-важна в такива ситуации е комуникацията. Дори и решението да е правилно, ако не е представено по правилния начин, успехът е под въпрос.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Моника Ковачка-Димитрова: Най-силно ме вдъхновяват хората
Теодора Тодорова: Всеки ден се срещам с нови хора и предизвикателства

Share This