Николай Николов е софтуерен консултант в Аксидиа, Microsoft Specialist, Microsoft Certified Professional и Microsoft Certified Solutions Associate. Той е запален привърженик на continuous integration of .NET platform and Javascript frameworks. На 25 април ще е лектор на едно от събитията на DEV.BG – „Meeting ASP.NET Core & JavaScript friends“. Сега той разказва как започва да се занимава с .NET и какво го мотивира в работата му.

Как започна да се занимаваш с .NET?

Работата ми с .NET започна чисто от любопитство в училищните ми години. Технологията някак си ми се струваше по-съвременна сравнено с C++ (който активно се изучаваше в часовете). Затова реших самостоятелно да се поразровя из Интернет и съответно попаднах на много чудесни ресурси за самоподготовка – така се зароди интересът ми към .NET света.

Какво те мотивира в работата ти?

Мотивация човек може да намери в доста неща, стига да я потърси. Лично за мен най-силната мотивация идва, когато видя продукта от труда ми реално да се използва от други хора (потребители) и да им е полезен в някакъв аспект. Не по-малко значение има и удовлетвореността на клиентите от свършената от мен и колегите ми работа.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал? Как разреши /разрешихте проблема?

Като най-голямо (по-скоро трудоемко и времеотнемащо) бих оприличил изграждането на система от множество регионални сайтове за един от нашите клиенти, която да разчита на една и съща програмна логика и едновременно да използва споделени хранилища за данни. Множеството външни ресурси и аспекти, свързани със сигурността на работа на продукта, също допринасят за сложността. Процесът на работа по самото предизвикателство, в което сме включени аз и мои колеги от Accedia, към момента тече с пълна сила.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?

Противно на общоприетото правило, че любопитството е първоизточник на развитието на човек в дадена сфера, аз лично смятам, че в .NET света (и в програмирането като цяло) нещата стоят по-различно. Дори и в началото да изглеждат усложнени, объркващи, или просто скучни, .NET продуктите със сигурност ще запалят любопитството на всеки, стига да им се даде време и шанс. Затова – не се отказвайте!

Стани част от потребителската група .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Основната работа на всеки един лидер е да стане излишен“ – Веско Колев, Director Software Engineering, Progress
Какво означава една система да е „reactive“? Основна концепция на Reactive programming

 

Share This