Здравейте! От днес, ние от AI Valley и феноменалните DEV.BG, започваме нова рубрика, посветена изцяло на изкуствения интелект (AI) и машинното самообучение (Machine Learning).


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Защо го правим? Защото вярваме, че изкуственият интелект и неговото развитие са едно от най-големите предизвикателства пред човечеството в близко бъдеще. Вярваме също така, че в това и идните десетилетия изкуствения интелект ще промени много неща в световен мащаб и ще повлияе сериозно живота на всеки от нас. Промените могат да са както в положителна, така и в негативна посока и какво ще се случи зависи до голяма степен от нас. Не на последно място, вярваме, че България, като страна с традиции в софтуерната индустрия може  да играе роля в това развитие и да се възползва от него.

 

Нашата цел е да помогнем иновациите, новините и развитията в изкуствения интелект да достигат до колкото се може повече хора в България. Затова, всяка седмица, тук ще ви представяме кратко обобщение на най-интересните статии, видеа, продукти и open-source проекти на тема AI.

Open-source

BossSensor е проект, които цели да реши един от проблемите, които мъчат милиони офис служители по целия свят – как да гледат YouTube видеа без шефа им да забележи. Ако оставим шеговития характер на страна, този проект брилянтно демонстрира приложенията на компютърното зрение (Computer Vision) и разпознаване на лица (Face Detection) на практика. Това което той прави е да използва камерата ви, за да разпознае лицето на вашия шеф, когато той се приближава към вас и автоматично да смени екрана ви, сякаш през цялото време сте работили.

Целият материал можете да прочетете ТУК.

Данни

 

Наскоро компанията Uber обяви, че дава достъп до анонимизираните данни за над 2 милиона пътувания на тяхната платформа. Представете си колко ценни данни са това, особено за анализ и машинно самообучение.

Достъпът до данните не е напълно свободен. Трябва да заявите желание за достъп на сайта по-долу. Лиценза под който са пуснати е „Creative Commons, Attribution Non-Commercial“.

Целият материал можете да прочетете ТУК.

Видео

„Humans Need Not Apply“ е едно от най-добрите видеа за бъдещето на изкуствения интелект и хората. Ако го изгледате, то със сигурност ще провокира доста размисъли във вас. Видеото засяга автоматизацията, новите открития/изобретения в AI и как те могат да повлиаят на икономиката и на пазара на труда. С други думи, реалистично ли е робот да изземе работата ви в следващите десетилетия. Доскоро много хора вярваха, че само ниско квалифицирания труд е застрашен от автоматизация, но според авторите на видеото много други професии са също в опасност.

Статия

Ако искате да научите повече за това какво е GAN (Generative Adversarial Networks), тази статия е много добър ресурс. Накратко GANs са невронни мрежи, които веднъж обучени с достатъчно примери, могат да генерират нови примери на базата на характеристиките, които са научили. Донякъде те имат общо с въображението. Ако обучите една мрежа да разпознава ръкописни числа, след това тя може да генерира (измисля) нови ръкописни варианти на числата.

Целият материал можете да прочетете ТУК.


Автор:

Мартин Минчев притежава компания, която се занимава с Chatbots, Natural Language Processing, Machine Learning и Real-Time Applications. Основател е на един от най-популярните новинарски сайтове за изкуствен интелект – AI Valley.


 

Share This