Тази седмица продължаваме с поредицата за най-интересните статии, новини, проекти и видеа от AI Valley.

Изкуственият интелект може да бъде и агресивен


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Една от статиите, към които имаше голям интерес миналата седмица е за социален експеримент с изкуствен интелект проведен от DeepMind. В него изкуственият интелект се научава да проявява агресия, когато усеща, че може да загуби. Това е поведение, характерно за хората и учените от DeepMind с изненада установяват, че техния изкуствен интелект се научава да проявява агресивно поведение към съперниците си като се опитва да ги изхвърли от играта, която играят. Когато обаче изкуствения интелект може да постигне по-добър резултат в играта ако обедини сили с противника, той го прави.

Тук можете да намерите повече информация за опита и статията.

Най-интересните видеа от изминалата седмица

Изминалата седмица ни изненада с изключително много качествени видеа по темата. Тук ще ви представим най-интересното.

Всички виждаме как роботите и автоматизацията изземват все повече и повече работни места. Колкото по-развит е изкуствения интелект, толкова по-високо квалифицирана работна позиция може да заеме. В това видео Бил Гейтс призовава роботите да бъдат облагани с данъци подобно на начина, по който хората са облагани.

Можем ли да създадем изкуствен ум? Това е въпрос, който много от нас са си задавали и са гледали много филми по темата. В това видео, учени от Великобритания обясняват и показват какво е специфичното на човешкия мозък спрямо изкуствения, как протича мисловният процес и какво липсва, за да може изкуственият интелект да бъде като нас.

Бъдеще без етика за изкуствения интелект е немислимо! Това видео повдига много интересни въпроси, за това колко бързо се развиват технологиите и как за човек отпреди 100 години днешния свят ще изглежда като научна фантастика. Тези темпове на напредък се забързват все повече и дори не можем да си представим колко различен ще бъде света след 20 години. Видеото също говори за това как ако не започнем да обръщаме внимание на етиката и морала в разработката на изкуствения интелект бъдещето ще бъде страшно.

Миналата седмица стартира и нов видео курс на тема невронни мрежи. Курсът е воден от Hugo Larochelle от Université de Sherbrooke. Курсът обхваща теми като “Feedforward neural network”, “Conditional random fields”, “Restricted Boltzmann machine”, “Autoencoders”, “Deep learning” и др.

Стани част по потребителската група Machine Learning. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Автор:

Мартин Минчев притежава компания, която се занимава с Chatbots, Natural Language Processing, Machine Learning и Real-Time Applications. Основател е на един от най-популярните новинарски сайтове за изкуствен интелект – AI Valley.

Share This