Десислав Каменов е Co-Founder на Transformify и технически директор в два startup-а. Transformify е CSR recruitment платформа, използваща мощни алгоритми, за да намери точния човек за всяка позиция. Хората, които търсят позиции чрез платформата, са от 150 държави, а бизнес клиентите им от 3 континента. На събитието на 26-ти август „Как български StartUp получи подкрепата на империята Virgin“, Десислав ще разкаже как са основали Transformify и какъв път са извървяли, за да получат подкрепата на Virgin и Ричард Брансън и как са скалирали бизнесът до момента. Сега той разказва кои са неговите топ 3 най-важни бизнес урока, които е научил до момента, с какви неуспехи се е сблъсквал и какви са изводите му от тях. Ето какво споделя той:

Какво те привлече към предприемачеството?

Като на повечето деца родени преди тридесет години, ми е говорено колко е важно да си намеря добра работа. Години по-късно, след като си намерих такава, разбрах, че може да правиш куп други неща, с които не само да се прехранваш, но и да помагаш на останалите. Това разбира се, носи много плюсове и минуси, но за мен беше предизвикателство да опитам нещо, на което не са ме учили. От друга страна, израствайки кариерно, разбрах колко несигурно е да имаш сигурна работа и една от алтернативите на това е да си предприемач – та, ето ме тук.


 

Събитие на фокус:

Squeeze your persistence layer with Spring and JPA

 


Имал ли си неуспехи? Какви са били те и какви са изводите от тях?

Да, пръвият бизнес, в който бях съдружник затвори врати след 3 години дейност. Когато стартирахме бях на около 25 години и за мен беше уникален опит във всякакъв аспект. Имаше малко неразбирателства, не взимахме решения навреме, не опитвахме достатъчно нови неща и достатъчно бързо, а трябваше да следваме „проваляй се бързо, проваляй се често“. Цялостно няма нищо страшно или срамно в неуспехите, ако преодолеем емоционалната им страна, те ни помагат по пътя към успеха.

Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един предприемач?

За мен най-важните качества за един предприемач са да е открит към партньорите си, да се адаптира към средата, да е отговорен за действията си и да “знае” кога да спре. Защо точно тези?

Партньорите са колоните на бизнеса – ако не “подпират тавана” цялото начинание е обречено на неуспех. Затова ако са открити един към друг, това изгражда доверие, подобрява комуникацията и води до бързо излагане и решаване на проблеми.

Адаптация към средата е много важна в днешно време, защото светът се развива ужасно бързо и малки фирми изпреварват гиганти само защото са разбрали по-добре нуждите на утрешния ден, а големите изчезват бързо в забрава (Uber, Nokia, Saab).

Половината предприемачество е вземане на решения и носене на отговорност за техните резултати. Не бихте искали, някой да се оправдае с вас за тяхно решение/бездействие нали?

Трябва да се опитват постоянно нови неща, но тъй като не всички са успешни, е важно да се спират неуспехите рано, за да се намалят пораженията.

Кои са трите най-важни бизнес урока, които си научил от опита си до момента?

Моето топ три е: екипът трябва да е страхотен, преди да се започне да се уредят отношенията и отговорностите на хартия, приоритет номер едно да са продажбите.

Екип, Екип, Екип – колкото и да е изтъркано, това не еднократно е спасявало или убивало компании. Работете с хора, които са способни, имат вашата енергия и носят нещо, което другите от екипа нямат.

Неуредените отношение в началото могат да доведат до деструктивни резултати на по-късен етап.

Тъй като можете да си купите толкова колкото можете да продадете – мислете от ден първи “За каква най-малка част от нашия продукт, ще платят нашите клиенти? Да отидем и да им го предложим, пък да видим”.

Кое е най-голямото предизвикателство около създаването или изграждането на Transformify?

Transformify e B2B2C платформа и най-голямото предизвикателство е да се трупат с еднакви темпове клиенти и от двете страни на това уравнение. Ако има много работодатели, но няма достачно консултанти, тогава няма да има успеваемост на обявите и работодателите ще се откажат както и обратното.

Как се справи / справихте?

Постоянна борба на всички фронтове – мейли, социални мрежи, събития, партньорства, приятели, познати и т.н. Всяко допринася по различен начин и е своебразен канал за различни групи хора. Използвайте ги всички и не пренебрегвайте, който и да е от тях. Това, което работи за едни не работи за други.

Какво те вдъхновява в работата ти и какво би посъветвал всички ентусиасти, които сега започват да се занимават с предприемачество?

Научавам нови неща всеки ден и резултатите от моята работа могат да променят живота на хората.

Всички, които сега започват или искат да започнат – да се насочат към неща, в които са добри и им харесва да правят. Да си отговорят на въпроса какво ги мотивира / защо го правят и да се раздават всеки ден, защото ще има много трудности по пътя. Напред, напред и нагоре!

 


 

Стани част от потребителската група IT Entrepreneurship. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Основната работа на всеки един лидер е да стане излишен“ – Веско Колев, Director Software Engineering, Progress
Какво означава една система да е „reactive“? Основна концепция на Reactive programming

Share This