Моника Ковачка-Димитрова е един от служителите с най-дълъг опит в SAP в България. Има повече от 20 години опит в софтуерната индустрия. Участвала е активно в трансформирането на SAP към Lean и Agile начин на работа. Експерт е в областта на Scrum, Agile, Lean в най-различни проекти и компании. Помогнала е на стотици екипи да преминат от Plan-driven development (Waterfall) към Agile практики. С нея ще ви срещнем на събитието Как да направим една Agile Retrospective среща полезна и забавна на 12-ти март. Преди това, Моника ни сподели какво я вдъхновява в работата й и кои са нейните Топ 3 правила за успешно изпълнен проект.

Как започна да се занимаваш с ръководене на проекти?

Започнах да се занимавам с проекти още през 2001 година като Team lead на екипа, който водех. Постепенно проектите и екипите станаха по-големи, по-сложни, преминах през различни курсове по Project Management, а през 2006 г. при пилотирането на Lean и Scrum в SAP открих ползите на Agile начина на работа и от тогава съм му голям почитател.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Най-силно ме вдъхновяват хората. Във всеки проект те са различни, но когато се обединим и организираме добре работата си около предизвикателството, което имаме да преборим с проекта, успяваме да постигнем желания резултат. Накрая може да погледнем назад и да видим какво сме научили и как всеки е развил по някое умение, проявил е неочаквано качество и е пораснал като професионалист, а добре свършената работа дава стойност на клиентите и потребителите.

Кои са твоите Топ 3 правила за успешно изпълнен проект?

Да знаем какво правим и за кого е важно; работейки с екипа, да намерим най-добрия начин да го постигнем и постоянно да подобряваме процеса и уменията си.

Кое най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквала?

В различни етапи от опита ми предизвикателствата са били различни. В момента най-предизвикателно е, че всеки си мисли, че знае как да работи по Agile, но много често хората знаят само повърхностната практика, а не и основните принципи – защо правим това така. И когато хората не успят да се справят добре, обвиняват метода. Още по-предизвикателно е когато трябва да осигуриш качествено изпълнение и еднакво разбиране на принципите сред десетки екипи и стотици до хиляди хора.

Как го разреши?

За сега се справям с повече участия като ментор в екипите, водене на retrospective срещи на различни екипи и организации, както и специални допълнителни обучения, включително на опитни екипи – от тип refresher. В допълнение, за частта за scaling се старая да развивам вътрешни практики за споделяне на опит, менторски програми и постоянни подобрявания на обученията и процесите.

Какво би посъветвала всички Project Management ентусиасти, които сега започват своя кариерен път?

Бих ги посъветвала да намерят добро обучение, да не започват без никаква основа; след това да открият добър ментор или друг обучаващ се, с който да обсъждат предизвикателствата и да напредват по-бързо заедно; да не спират да се развиват – постоянно има нови публикации, интересни конференции и събития, на които могат да разширяват знанията си; и не на последно място, да учат от своя опит и грешки, като всекидневно анализират и адаптират подхода си. Също така да открият своята страст в проектите – продукта, процеса или хората, а за другите две да намерят съмишленици в екипа, с които да споделят отговорността, така че всичко да се развива балансирано и заедно да постигат повече.

Какво ще научат участниците на 12 март?

Ще научат как да планират и да се подготвят за retrospective среща (срещата за подобрения на процеса), как да я фасилитират ефективно и да осигурят да се случат подобренията. Ще споделя доста техники, някои от различни сфери на организирането на работа, но когато се комбинират добре, съм открила, че дават чудесни резултати. Предвидила съм подарък за всички – по една картичка със споделените по време на събитието методи за по-успешни retrospective срещи.


Стани част от потребителска група на IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Никола Богданов: Правя така, че хората, екипите и организациите да използват целия си потенциал
Теодора Тодорова: Всеки ден се срещам с нови хора и предизвикателства

Share This