Милан Нанков работи в Prevalent, където помага в разработването на платформа за менижиране на риска и киберсигурността. Той е програмист с многогодишен опит в разработването на софтуерни решения и компоненти. С него ще ви срещнем на събитието Hacking the Domain with Domain-Driven Design на 3-ти септември. Преди това, Милан ни сподели кой е най-интересният аспект от работата му с .NET.

1. Как започна да се занимаваш с .NET?

Скоро не се бях замислял над това. Мисля, че първият ми досег с .NET беше свързан с разработването на игри с платформата XNA, която поволяваше по-бързо да започнеш да се занимаваш с интересните неща при разработването на игри, а не конфигурирането на DirectX. Това беше около 2006-та година. В момента се занимавам с коренно различни неща, но .NET остана и не съжалявам за това.

2. Кой е най-интересният аспект от работата ти с .NET?

Може би това, че езикът и съпътстващите го библиотеки и фреймуърци, не спират да се развиват. Също така, че .NET общността е по-силна от всякога и има безброй много проекти, разработки и интересни нещата всеки ден. Richarc Camble има много хубаво видео за еволюцията на .NET, което можеби ще е интересно на аудиторията.

3. Кои са основните предизвикателства пред един .NET специалист според твоя опит?

Не мисля, че това е нещо специфично за .NET, а за нашата индустрия като цяло. В днешно време е много трудно да останем фокусирани върху истинстките проблеми, които трябва да разрешаваме, защото сме заляти от информация за нови библиотеки, езици, и други, които магически ще се погрижат на всичките ни проблеми.  Наличието на много информация и мнения много често води до analysis paralysis и загуба на продуктивност. Както казва Scott Hanselman: „It’s not what you read, it’s what you ignore“.

4. Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

В презентацията ще говорим както за много глобални неща, така и за неща на доста по-ниско ниво. Като отправни точки бих изброил следните неща:
– Защо като индутрия не сме добри в създаването на качествен бизнес софтуер?;
– Какви са основните идеи зад Domain-Driven Design и как да ги използваме в наша полза?;
– Как да превърнем бизнес изисквания на определен проект в код, който е актив, а не пасив?

5. Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?

Колкото се може по-бързо да започнат да се занимават с истински проекти, защото опитът е много ценен. Сигурно няма нужда да казвам, че работодателите се интересуват от това какво си правил като проекти, а не какво си учил. Има безброй open source проекти, по които може да се работи.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Николай Василев: .NET e цял свят, който има много специфики
Христомир Христов: Силата на .NET фреймуърка ме спечели

Share This