Мартин Вешев е старши технологичен трейнър в Телерик Академия с опит в областта на софтуерното инженерство.
Работил е в Progress. Води обучения по програмиране и най-новите софтуерни технологии на студенти и специалисти от различни области, които искат да стартират кариера в ИТ сектора. До момента е обучил стотици хора, които са се реализирали успешно. С него ще ви срещнем на събитието Build enterprise server-side apps with Node.js and TypeScript на 21-ви май! Преди това, Мартин ни сподели как е започнал да се занимава с JavaScipt и кое е най-голямото предизвикателство, с което се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с JavaScript?
С една дума, неусетно. В света на програмирането за добро или лошо JavaScript е навсякъде около нас. Няма да крия, че в началото имах чувството, че всичко в езика работи срещу мен. С времето обаче разбрах, че така наречените бъгове си имат своето обяснение, а и с новите версии на езика нещата са изключително структурирани и работата вече е удоволствие. Харесва ми, че екосистемата се развива и обогатява постоянно. Особено с език като TypeScript, на който не мога да скрия, че съм огромен фен.

Какво те мотивира в работата ти?
Ежедневието ми е изключително динамично и интересно. Като технологичен трейнър в Телерик Академия, освен че преподавам, работя и по много вътрешни проекти и софтуерни системи, така оставам винаги в крак с най-новите технологии. Избрах да се занимавам с обучения, заради възможността да помогна на много хора в кариерния им старт. За мен няма нищо по-хубаво от това да видиш как един човек успява да постигне целта си, а да си допринесъл за успеха му, осмисля това, което правиш всеки ден. Видял съм стотици хора преминали през обученията ни и реализирали се след това в ИТ сектора, но тръпката остава всеки път. Сега тече кандидатстването за новата ни програма за подготовка с JavaScript – Telerik Academy Alpha JavaScript и нямам търпение да се запозная с курсистите и да имплементираме новите идеи.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквал?
Колкото и странно да звучи, не е техническо, защото там винаги можеш да намериш решение. Но работата с толкова много хора е предизвикателна. Понякога човек си мисли, че е стигнал максимума на това, какво може да се предложи като ниво и качество. Тук идва най-интересното, да надскочиш себе си и да продължиш да налагаш стандарти.

Как го разреши / разрешихте?
Ежедневно работим в посока на създаването на най-добрите материали и най-качественото обучение. В екипа цари изключително приятелска атмосфера и всеки може да дава идеи, които се тестват, валидират и прилагат експедитивно. Това е ключът към справянето с всички предизвикателства и успеха. С чести интерации постоянно надграждаме и разширяваме програмите, съобразявайки ги с хората, които обучаваме.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с JavaScript?
Бих посъветвал хората, които започват да се занимават с програмиране, да не се отказват и да бъдат постоянни в това, което правят. Въпреки че не е лесно в началото, с правилното обучение и много практика, успехът е постижим. Също е важно да бъдат готови да учат цял живот. Колкото до JavaScript – сигурен съм, че ще им хареса.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на JavaScript. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Георги Гърдев: Работя в изключително силен и сплотен екип
Илиана Въжарова: Удоволствие ми доставя публикуването на приложение, което се ползва от реални потребители

Share This