Марта Дронева е Project Manager от близо 9 години. Завършила е ФМИ в първия випуск Компютърни Науки, преди това е учила във СМГ. Професионалната ѝ кариера започва с кратък опит да пише код, продължава с Магистратура по ИТ право, 7 години в Комфо, а сега е в малка бутикова фирма като продуктов мениджър. С нея ще ви срещнем на събитието Да бъдеш или да не бъдеш Project Manager? на 26-ти март. Преди това, Марта ни сподели за най-голямото си постижение в кариерата и какво би посъветвала всички, които сега учат във ФМИ.

Как стартира кариерния си път като project manager?

В малък стартъп с остра нужда от помощ, кой с каквото може и колкото може. Оказа се, че профила ми пасна много добре на професията и се развихрих. В първата ми фирма започнах с ръководене на така наречените custom projects, много клиенти, много различни програмисти – много challenging. В последствие се развих в продуктовата сфера като owner и така до ден днешен.

Каква роля има образованието ти във ФМИ в кариерата ти?

Ами научи ме да мисля, да не се отказвам и да осмислям дори и най-сложната информация. За мен ФМИ е задължителна част от пътя на всеки ИТ професионалист, дори и за малко.

Кой е най-специалният ти спомен от ФМИ?

Как Манев се криеше от мен в 4-ти курс, защото идвал адвокатът на Компютърни науки. Бяхме първия випуск тази специалност и имаше някои неясноти, но най-страшно стана като наближи държавният. Като ръководител на катедрата се падаше негова чест да отговаря на милионите ми въпроси.

Кое е било най-голямото предизвикателство в кариерата ти и как го преодоля?

Смяната на зоната ми на комфорт, промених сферата в която бях вряла и кипяла 7 години. С много учене, питане и труд, как иначе!

А кое е най-голямото постижение в кариерата ти?

Не мисля, че мога да окачествя нещо като най-голямо. Всяка трудност, която преодолея е радост за мен, а оценката на колегите ми е достатъчна награда.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които студентите могат да научат от темата на предстоящата ти лекция?

Основното което ще споделя и се надявам да е полезно за студентите, е какво е да си project manager в живия живот и на какво не те учи PMBOK-a.

Какво би посъветвала всички, които сега учат във ФМИ?

Ами да се насладят на тези години, били те и голяма мъка.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на FMI club. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Тодор Митев: Предизвикателствата те стимулират и ти помагат да израстваш
Йордан Маджунков: ИТ кариерата изисква много различни умения

 

Share This