Мария Маринова е софтуерен консултант в Accedia с над 5 години професионален опит. Тя активно участва във всички фази на разработката на няколко софтуерни решения за финансови корпорации. Освен интересът ѝ към .NET технологиите, развива уменията си и като сертифициран Scrum Master. С Мария ще ви срещнем на събитието .NET Core 3.0 – the new way of doing .NET на 8-ми октомври. Преди това, тя ни сподели кой е най-интересният аспект от работата й с .NET.

Как започна да се занимаваш с .NET?
През лятото на 2012 година реших, че ще е полезно да започна да уча по-практически насочено програмиране като допълнение към академичното ми обучение. По това време ми допадна академията на Телерик. През летните месеци се подготвях за изпита им, приеха ме и от септември започнах с курсовете за C#.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с .NET?
Работата ми с .NET е ежедневно предизвикателство. Най-много ми харесва това, че клиентът, с когото работи нашият екип, е привърженик на последните технологии и винаги е open-minded за пробване на нови неща, които са ни интересни. Харесва ми и че помагам с идеи, и с разрешаването на проблеми в проекти с широк набор от технологии.

Кои са основните предизвикателства пред един .NET специалист според твоя опит?
В последните години .NET светът еволюира с доста бързи темпове. Ако преди 5 години, за да си вършим работата като .NET програмисти, трябваше да използваме само Visual Studio върху Windows операционна система и да създаваме приложения предвид тези ограничения, то сега реалността е съвсем различна. .NET общността, заедно с тууловете, които ползваме, вече не е просто една затворена еко система. Въпреки че курсът на Майкрософт за развитие на .NET е правилният, и дава хиляди нови възможности, то сега сме изправени пред постоянното взимане на решения как да съчетаем различните опции, за да предоставим най-добрия краен продукт. Трябва да се научим да се променяме заедно с технологиите, и понякога е трудно винаги да си on the cutting edge. Напоследък сред ИТ специалистите стана популярен изразът, че ако човешкото тяло еволюираше толкова бързо, колкото бързо навлизат нови туулове, фреймуърци и библиотеки, то и лекарите щяха да търсят решения в Google.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
Първо ще разгледаме причините, поради които .NET е това, което е днес.
Освен, че ще споделя различни примери от .NET Core 3.0, с които ежедневието ни ще стане по-леко, то темата на презентацията ми загатва за по-фундаментален факт, над който да се замислим.
А именно, .NET се променя и заедно с това трябва да променим нашия mindset. В момента в общността варират всякакви мнения и емоции – от много ентусиазирани програмисти до такива, които мислят, че Майкрософт са в огромна заблуда и бъдещето на .NET е обречено.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?
Да бъдат любопитни, да са достатъчно смели, инициативни и да не се страхуват от непознатото, а по-скоро да бъдат early adopters относно новостите на .NET хоризонта. И не на последно място – да ходят на различни събития, за да се срещат с хора, запалени по същите теми, които да ги вдъхновяват да бъдат все по-добри.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Николай Василев: .NET e цял свят, който има много специфики
Христомир Христов: Силата на .NET фреймуърка ме спечели

Share This