Марио Пешев и Кал Еванс наскоро стартираха съвместен проект- подкаста No BS Engineering: Съвети за кариерно развитие на уеб програмисти . Марио е управител на глобалната WordPress агенция DevriX, базирана в България, а Кал Еванс е сред най-значимите личности в света на програмирането и “кръстник” на РНР. Предлагаме ви кратко интервю с тях за значимостта на вътрешно корпоративните обучения и кариерното развитие на програмистите.

Защо “No BS Engineering”? Към кого е насочен вашият подкаст?

Марио​: Подкастът таргетира както начинаещи програмисти, така и опитни  такива в индустрията, които целят развитие в професионална насока в  дългосрочен мащаб. Ежедневната работа в софтуерна фирма може да е  уморителна, но технологиите се развиват прекалено бързо и постоянното  адаптиране и изучаване на нови парадигми и технологии е необходимо, за  да може разработчиците да са ефективни в дългосрочен план.
Кал:​ Програмистите. Таргетираме програмистите. Областта, която се  оказва сляпа точка за много програмисти, е кариерното развитие. Много  от нас получават работа, защото сме добри в програмирането, а не защото  знаем как да си намерим работа в IT сферата. Това означава, че много  програмисти не са сигурни как точно са получили работата си и какво  трябва да направят, за да получат следващата. Нашата цел с No BS  Engineering е да им помогнем да запълнят тази празнина в знанията си.

Освен управител на една от водещите IТ компании в България, Марио Пешев гради кариера като консултант на уеб разработчици и технологични предприемачи, като привлича над 2 милиона гледания на дискусиите си в Quora. ​ Там той ​ открито ​ споделя личния си опит като предприемач в IT сектора, а наскоро издаде и книгата си ​ “Как да станеш успешен предприемач в 126 стъпки: манията по предприемачеството и тъмната страна да работиш сам” ​.

Марио, по-лесно ли се изграждат кадри с практически задачи и фирмени  обучения или е по-добра идея да се наемат вече развити програмисти?

Марио​: Всяка фирма би мечтала да има достъп до кадърни разработчици,  които имат дългогодишен опит в съответната технология и определени индустрии. Разбира се, това е рядкост, особено като се имат предвид  фактори като работна култура и адаптиране към фирмената такава.

Обученията са скъпи и трудни за изграждане, но фирмите трябва да имат  и непрекъснато да работят върху планове за обучение и развитие на нови  и текущи разработчици. Това е дългосрочна инвестиция, която е  изключително полезна за планираното развитие и разрастване на всяка  организация.

Международна PHP конференция в края на 2015-а година поставя началото на приятелството и в последствие работното сътрудничество между Кал и Марио. Освен работата по ​ No BS Engineering ​ , от юни насам ​ Кал Еванс провежда виртуални обучения ​ за екипа на DevriX. PHP е един от най-използваните програмни езици в DevriX, което добавя изключителна стойност на регулярните онлайн разговори и обучения с Кал Еванс.

Кал, ти водиш обучения през Zoom за екипа на DevriX, на какви теми са  те?

Кал​: Покрили сме всичко от основните концепции за програмиране като  въведение в дизайнерските модели, до нови проекти, които открих по  пътя на създаване. Понякога тези сесии са много абстрактни, друг път са  твърде технологични, а понякога в сесията тренирам моя предстояща  лекция за конференция.     Целта ми е да дам на екипа широки теми за обсъждане. Когато темите са  повърхностни, те остават единствено като материал за обсъждане през  седмицата. Когато се потопим дълбоко в технологиите, това дава  възможности на програмистите с повече опит да помогнат на по-младите.

Kaл Еванс е истинска легенда в света на програмирането за уеб, често е наричан “ ​ кръстникът на PHP ​ „. В момента е главен изпълнителен директор на ​ E.I.C.C inc ​ и разпределя времето и усилията си между проекти като Voices of the ElePHPant ​ – подкаст за „хората, които правят PHP специален“ – и проекта му за организиране на събития ​ DayCamp4Developers.

Какво трябва да знае един начинаещ програмист в момента, за да може  в бъдеще да работи по наистина големи и впечатляващи проекти?

Марио:​ Търсенето на кадри няма да намалее през следващите 5 години.  Достатъчно е начинаещите програмисти да работят здраво върху програмно портфолио, така че да започнат работа някъде. След първите 2  години трудов стаж, намирането на следваща работа е по-лесно и това е  една от причините да има редуциране на интереса към продължаващо  обучение на много програмисти в бранша.

Освен технически умения, най-важното за начинаещите разработчици е да  проучат пазара и културата на различни типове фирми: от малки до  големи, продуктови и такива за услуги, стартъпи и огромни организации.  Всеки модел има плюсове и минуси, които е важно да се преценят, за да  може програмистите да знаят какъв модел е най-успешен за тях.

Кал: ​Мисля, че ако можех да науча всеки младши програмист на едно  нещо, то би било: „​Да, има правилен и грешен начин за писане на код​“.  Много хора не искат да казват това, защото тогава всички, които пишат  код по грешен начин, ще се почувстват зле.

Но това е истината. Трябва да научите правилата, да овладеете  концепциите, да се потопите в работата. Тогава – и едва тогава – ще  можете да започнете да ги нарушавате.

Ако разбирате правилата и знаете защо ги нарушавате, значи сте  прозорливи. Но ако не си давате труда да овладеете правилата и просто  ги игнорирате, вие сте невежи.

– Кои са нещата, които един програмист трябва да научи веднага и кои са  тези, които не спира да учи цял живот?

Кал: ​Умение №1, което всеки програмист трябва да овладее, независимо  от езика на програмиране или технологичната база, е умението да се учи.

Технологиите се променят бързо, понякога твърде бързо. Програмистите  трябва да могат да се развиват и да откривaт нови технологии и техники.  Ако не можете да израствате, доста бързо ще останете назад.

Не стойте само в своята редичка. Погледнете други езици, други  платформи, други професии. Вижте как там се решават проблемите и дали  техните подходи са приложими към проблемите, които вие решавате в  момента.

Четете. Четете повече. И още повече. Четете книги, програмни кодове,  статии, четете всичко, до което можете да се докопате.

Когато започнах да програмирам на FoxPro, нямах представа какво правя.  Ръководството за FoxPro беше много подробно и трудно можех да намеря  каквото търсех. Розетският камък за дешифриране за мен се оказа една  книга на ​Том Реттиг​ (да, този, който играеше Тими в телевизионното шоу  Lassie). Неговият ​“Наръчник за FoxPro​” представляваше азбучен списък на  всички функции и команди на езика с негово кратко описание и пример  как се използва. Носех тази книга със себе си месеци наред. През  обедната си почивка четях на случаен принцип за различните  инструменти, които предлагаше. Скоро започнах да се сблъсквам с  практически задачи и да си припомням, че съм чел за командите, с които  да ги реша. Към него момент умеех да програмирам, но не познавах  достатъчно добре FoxPro езика, за да знам с какви инструменти  разполагам. Научих това само с четене

Марио:​ За изграждането на първите 2 години стаж са важни две неща:  убедително портфолио, което показва достатъчни програмни умения за  стартиране на работа, както и работна култура. Стартирането на нова  работа е доста по-различно от ученето в университет или училище.

Работното време е важно, както и неимоверното спазване на крайни  срокове. Задаването на въпроси, комуникирането на проблеми, работата в  екип, спазване на конвенции и процеси са само някои от важните умения,  които начинаещите програмисти трябва да научат и възприемат бързо  при започването на нова работа.

– Какво ви мотивира да споделяте собствения си опит и да обучавате  младите хора? 

Кал​: Аз съм егоист. По принцип не обичам да споделям времето си с  никого и бих предпочел да го прекарвам с неща, които обичам, като видео  игри и гмуркане. Обаче имам дълг, който за мен е чест да върна.

Достигнах до тук в живота си, защото други ми помогнаха. Да, аз съм  самоук програмист – в традиционния смисъл, нямам формално  образование. Но да съм самоук не означава, че всичко съм правил сам.  Учих се от други. Четях техните блогове, слушах подкастите им, ходех на  техните конференции. Обучавах се сам, но другите около мен ми  преподаваха, напътстваха ме и като цяло ме издигнаха където съм.
Точно защото осъзнавам това, прекарвам част от всеки ден в опити да  помогна на другите. Някои усилия са по-успешни от други, но по този  начин изплащам своя дълг.

Други са правили жертви, за да стигна аз където съм. Сега мой дълг е аз  да работя безвъзмездно, за да вдигна следващото поколение  програмисти на по-високо ниво, отколкото сам бих могъл да стигна. Да ги  кача на раменете си, за да виждат по-далеч, отколкото аз бих могъл.

Марио​: Аз имах късмета да попадна в “geek community” от ранна възраст и  да имам достъп до опитен програмист, който да ме вдъхновява. Много от  познатите ми не са имали такъв късмет и се чувствам длъжен да  подпомагам развитието на младите таланти в сферата.

Според Европейската комисия, в момента има недостиг от близо милион  опитни ИТ кадри в ЕС. Запълването на тези свободни места ще е от полза  за икономиката, личния и семеен стандарт на стотици хиляди семейства,  технологичното развитие, както и иновациите през следващото  десетилетие.

През ноември 2019г. Кал Еванс посети София. Той проведе обичайния си уъркшоп за “осиновения си екип” на живо в офиса на Деврикс.

Share This