Макс Жданов е вицепрезидент на дивизията “Travel & Hospitality” в DataArt. Той притежава повече от 10 години опит в сектора на туризма и над 15 години опит в управлението на ИТ проекти. Кариерата му започва като системен администратор, а по-късно става разработчик на уеб приложения, след което заема различни мениджърски позиции. С Макс ще ви срещнем на събитието Innovations at Company Scale на 1-ви октомври. Преди това той ни сподели най-интересният аспект от работата си с IT Project Management.

Как започна да се занимаваш с IT Project Management? Кое е най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквал и как си се справил с него?

Отговорът ми има нужда от малко предистория. Информационните технологии дойдоха в живота ми, още когато бях на петгодишна възраст, посещавайки работното място на баща ми всяка втора седмица през уикенда. Баща ми беше физик астроном и по това време неговият работодател имаше един от първите ES-EVM компютри в Украйна – с размерите на големи рафтове за книги или огромни шкафове и с малки монитори и клавиатури, прикрепени към тях, наречени терминали. Тогава се зароди моята „мания“ по ИТ и електроника, а по-късно отидох в един от най-добрите технологични университети в страната. Реших да опитам почти всички езици за програмиране, които бяха на мода в средата и края на 90-те години на миналия век, като се започне с Assembler, Basic, Fortran 77, C / C ++, Pascal, а след това и със съвременни езици като Java, Visual C и Visual Basic, докато най-накрая се приземих в уеб програмирането – PHP, JS, DHTML, JSP.

В един момент обаче разбрах, че искам да имам връзка не само с технологичните иновации, но и с тяхното управление и координиране. Това беше повратен момент в моята кариера и първите стъпки към това да стана „мениджър“. В различни моменти през цялата ми кариера заемах редица мениджърски позиции като ръководител на екип, ръководител на проекти, мениджър на акаунти, мениджър на програми, мениджър бизнес развитие, директор на бизнес вертикал и вицепрезидент.

Най-сложните проблеми с управлението, винаги се въртят около невъзможността да се разпространи бързо информацията в екипа или компанията.

А според мен, решението на този проблем се крие в постоянното търсене на информация съгласуването между вътрешни или външни заинтересовани страни или членове на екипа и в гарантирането, че хората от екипа не се страхуват да експериментират и въвеждат промени, въпреки грешките и възможните неуспехи.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с IT Project Management?
Определено е постоянното търсене на новости: нови аспекти при работата с колеги, нововъведения от туристическата индустрия (в момента моята специфична индустрия на фокус е туристическата индустрия) и новости от софтуерното инженерство, и ИТ като цяло

Разкажи ни интересна и/или образователна история от професионалната си кариера?
Когато бях повишен в ръководител на проекти, човек, на когото имах доверие, ме посъветва да се концентрирам изцяло върху аспектите на мениджмънта и аз приех съвета много буквално – да се занимавам единствено и само с безупречно управление на проекти, без да се включвам в други аспекти на правенето на бизнес. Тогава започнах да тренирам себе си, концентрирах всичките си усилия и енергия върху това се превърна в истински професионалист в управлението (според моето разбиране, разбира се). Този начин на мислене беше бомба със закъснител и можеше да ми коства работата няколко години по-късно. Бях насочил цялото си внимание към екипа, клиентите, изискванията, бюджета и всички други важни аспекти в управлението на проекти, но в същото време забравих напълно за връзката между технологиите в контекста на индустрията. В резултат на първата вълна на финансовата криза през 2008 г., когато редица проекти, за които работех,  започнаха да се рушат един след друг, аз не успях да обясня правилно на себе си и на ръководството си, защо всичко това се случва и да подготвя мерки за справяне със ситуацията.

По това време ние разработвахме технология, наречена „бял етикет“ за интернет резервации, която позволяваше на авиокомпаниите да продават полети чрез собствени и чрез партньорски портали – много сложна технология, силно транзакционна, високо достъпна, с критична система за мисията, която включва много интеграции и зависимости. Но паралелно с превъзходния продукт, който разработвахме за клиента, те направиха придобиване в същата технологична област. Аз не обърнах достатъчно внимание на тази новина и на всичкото отгоре не разбрах, че едно от последствията от финансовия спад ще бъдат по-малко глобални пътувания и – следователно по-строги бюджети от страна на авиокомпанията. Това доведе до по-строги бюджети и за нашите проекти.

Тогава предоставяхме на клиента отлични услуги в инженерен и управленски аспект, но не бяхме наясно със зараждащите се въпроси, за които трябваше да се подготвим. Така че, когато кризата от 2008 г. и последиците от придобиването удариха драстично нашите бюджети и маржове, ми отнемаше по цели дни и нощи в продължение на много седмици, за да разбера първопричините и да балансирам екипите, за да се съобразим по-добре с промените. Оттогава до сега постоянно следя технологичните и управленските аспекти, както и бизнес / индустриалния контекст на това, което правим.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
Основното ми послание ще бъде „Разберете цялостната картина по отношение на бизнес, технология и управление, но се фокусирайте върху нещата, до които реалистично можете да достигнете“.

Какво би посъветвал всички, които сега започват кариера в сферата на IT Project Management?
Прочетете, научете и споделете информация за сферата, в която ще работите, за бизнеса, управлението и технологиите. Бъдете винаги подготвени, търсете промените и в същото време не се страхувайте да правите експерименти.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Богой Богданов: За постигането на добри резултати, трябва да изградим стабилни отбори
Натали Фарах: Екипът винаги трябва да има ясна цел

Share This