Лилия Месечкова е старши директор „Софтуерно инженерство“ в Progress, където ръководи екип от повече от 60 софтуерни инженери – част от един от най-големите продукти в портфолиото на компанията – Progress Sitefinity. По време на 15-годишната си кариера и като част от различни международни компании, тя успешно управлява редица проекти за разработка на сложни софтуерни приложения с екипи, разположени в различни части на света. С нея ще ви срещнем на събитието Създаване на култура на непрекъснато усъвършенстване на 13-ти март. Преди това, Лилия ни сподели за своя професионален опит и какво би посъветвала всички, които сега започват да се занимават с IT Team Leadership.

Как започна да се занимаваш с IT Team Leadership?

Започнах професионалната си кариера като софтуерен инженер през 2005 г. в английската фирма за преводи – Applied Language Solutions, която по-късно беше придобита от Capita Translations. Две години по-късно поех ръководството на малък екип от трима човека и това беше първият ми сблъсък с ръководна длъжност. Компанията се разрастваше и заедно с това растяха и моите отговорности. През последните години в компанията отговарях изцяло за разработката на вътрешните и външните системите за управление на бизнеса, както и за разработката на фирмения уебсайт, който беше основният източник на нови клиенти.

Кой е най-интересният аспект от работата ти като Team Lead?

Най-интересният аспект е свързан с хората и взаимодействието с тях. Чувствам се заредена винаги когато мога да споделя идея и да видя как тя процъфтява в чужди ръце и глави. Да видя как помагам на хората около себе си да успяват, да откриват нови решения, да мислят в нови посоки, да се развиват.

Вдъхновяващо е също, когато екипът ми постига целите си в ситуации, в които това изглежда невъзможно. Често се налага да бъдем креативни и да мислим нестандартно, за да можем в кратки срокове да създадем висока стойност за нашите клиенти. Затова важен за мен аспект е да виждам как системите, които разработваме, решават истински проблеми за бизнеса – това е нещото, което ни кара да се чувстваме успешни.

Кои са основните предизвикателства пред един IT Team Lead според твоя опит?

На първо място да изгради своя авторитет пред екипа си. Да демонстрира компетентност и да вдъхне доверие. Само така ще го следват.

Второто голямо предизвикателство е управлението на промяната – технологична, пазарна и екипна. Заради динамиката в технологичната индустрия, умението да управляваш промените се явява много важно качество за съвременния лидер. Всъщност няма момент, в който лидерът да е „спокоен“, защото няма положение, в което нещата са статични. Винаги има динамика и промените са навсякъде. Задава се нова технология например и трябва да можеш бързо да навлезеш в нея, да мотивираш екипа си да започне да я учи, да я разбира. Нуждите на пазара се сменят много бързо и трябва да можеш да откликваш на тях, да променяш начина си на мислене за проблемите, с които бизнесът се сблъсква, и да даваш нови решения.

Промяната е неминуема дори и в динамиката на екипа. Има хора, които го напускат и продължават своя път извън него, което пък дава възможност на нови хора да влязат, и на други да поемат още по-големи отговорности. Това е предизвикателство за лидера, тъй като той трябва постоянно да създава и укрепва екипа, да дава възможност на хората да растат, да ги подкрепя дори и тогава, когато решат да продължат на друго място.

Това е и третото най-голямо предизвикателство – да изградиш правилния екип с точните хора. Точните хора са тези, които имат нуждата и желанието постоянно да се развиват и учат, да решават сериозни проблеми и това да ги мотивира още повече. Това са умни хора със съзнание за екипна работа и обща цел.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящото ти събитие?

Участниците в събитието ще разберат какво е култура на непрекъснато усъвършенстване и какви са основните стъпки за изграждането й в организацията. Ще споделя и своя опит по този път.

Създаването на култура на постоянно усъвършенстване е предизвикателство и има няколко причини за това. Първо, в много организации не е осъзната нуждата от такава култура. Второ дори и на места да е осъзната важността, ако това не се случва на  всички нива в компанията, то опитите в тази посока често завършват неуспешно. Пътят е дълъг и труден, защото култура не се създава за ден, а с години. Също така култура не се изгражда от един човек, а от група от хора, които изповядват общи ценности. Трето, важно е да има постоянство и целенасоченост в усилията. Това са основните причини, които делят организациите от създаването на култура на непрекъснато усъвършенстване.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с IT Team Leadership?

На първо място да се запознаят добре с лидерството като материя, защото на пръв поглед много решения могат да се вземат интуитивно, особено ако човек е имал предишен опит с екипна работа и ръководене на задачи или проекти. Когато новият лидер е добре запознат с това, с което се сблъсква, той е по-подготвен да отговори на предизвикателствата и да реагира в дадена ситуация. Това не е панацея, но много помага. Черпенето на знания от чужд опит спестява време и усилия.

Също бих посъветвала всички хора, които тръгват по стъпките на лидерството, да си намерят ментор, който да ги подпомага в техния път. Това е добра предпоставка за успех.

Важно за новите лидери е и да осъзнаят разликата между т. нар. individual contributor и мениджър. В първия случай резултатите идват от собствената индивидуална работа, а във втория случай – от работата на екипа. Усилията на лидера не са насочени към това да свърши работата, а върху това да се създаде среда, в която останалите могат да постигнат общите цели. Това е много важен факт, който много хора, които тръгват по пътя на лидерството, не отчитат.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителската група IT Team Leads. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Тодор Митев: Предизвикателствата те стимулират и ти помагат да израстваш
Камен Янков: Ръководенето на хора не се ограничава само до разпределяне на задачи

Share This