Лилия Месечкова е старши директор „Софтуерно инженерство“ в Progress, където ръководи екип от повече от 60 софтуерни инженери – част от един от най-големите продукти в портфолиото на компанията – Progress Sitefinity. По време на 15-годишната си кариера и като част от различни международни компании, тя успешно управлява редица проекти за разработка на сложни софтуерни приложения с екипи, разположени в различни части на света. С нея ще ви срещнем на събитието Създаване на култура на непрекъснато усъвършенстване на 13-ти март. Преди това, Лилия ни сподели за своя професионален опит и какво би посъветвала всички, които сега започват да се занимават с IT Team Leadership.

Как започна да се занимаваш с IT Team Leadership?

Започнах професионалната си кариера като софтуерен инженер през 2005 г. в английската фирма за преводи – Applied Language Solutions, която по-късно беше придобита от Capita Translations. Две години по-късно поех ръководството на малък екип от трима човека и това беше първият ми сблъсък с ръководна длъжност. Компанията се разрастваше и заедно с това растяха и моите отговорности. През последните години в компанията отговарях изцяло за разработката на вътрешните и външните системите за управление на бизнеса, както и за разработката на фирмения уебсайт, който беше основният източник на нови клиенти.

Кой е най-интересният аспект от работата ти като Team Lead?

Най-интересният аспект е свързан с хората и взаимодействието с тях. Чувствам се заредена винаги когато мога да споделя идея и да видя как тя процъфтява в чужди ръце и глави. Да видя как помагам на хората около себе си да успяват, да откриват нови решения, да мислят в нови посоки, да се развиват.

Вдъхновяващо е също, когато екипът ми постига целите си в ситуации, в които това изглежда невъзможно. Често се налага да бъдем креативни и да мислим нестандартно, за да можем в кратки срокове да създадем висока стойност за нашите клиенти. Затова важен за мен аспект е да виждам как системите, които разработваме, решават истински проблеми за бизнеса – това е нещото, което ни кара да се чувстваме успешни.


 

Събитие на фокус:

 Architecture overview of NativeScript

 

 


Кои са основните предизвикателства пред един IT Team Lead според твоя опит?

На първо място да изгради своя авторитет пред екипа си. Да демонстрира компетентност и да вдъхне доверие. Само така ще го следват.

Второто голямо предизвикателство е управлението на промяната – технологична, пазарна и екипна. Заради динамиката в технологичната индустрия, умението да управляваш промените се явява много важно качество за съвременния лидер. Всъщност няма момент, в който лидерът да е „спокоен“, защото няма положение, в което нещата са статични. Винаги има динамика и промените са навсякъде. Задава се нова технология например и трябва да можеш бързо да навлезеш в нея, да мотивираш екипа си да започне да я учи, да я разбира. Нуждите на пазара се сменят много бързо и трябва да можеш да откликваш на тях, да променяш начина си на мислене за проблемите, с които бизнесът се сблъсква, и да даваш нови решения.

Промяната е неминуема дори и в динамиката на екипа. Има хора, които го напускат и продължават своя път извън него, което пък дава възможност на нови хора да влязат, и на други да поемат още по-големи отговорности. Това е предизвикателство за лидера, тъй като той трябва постоянно да създава и укрепва екипа, да дава възможност на хората да растат, да ги подкрепя дори и тогава, когато решат да продължат на друго място.

Това е и третото най-голямо предизвикателство – да изградиш правилния екип с точните хора. Точните хора са тези, които имат нуждата и желанието постоянно да се развиват и учат, да решават сериозни проблеми и това да ги мотивира още повече. Това са умни хора със съзнание за екипна работа и обща цел.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящото ти събитие?

Участниците в събитието ще разберат какво е култура на непрекъснато усъвършенстване и какви са основните стъпки за изграждането й в организацията. Ще споделя и своя опит по този път.

Създаването на култура на постоянно усъвършенстване е предизвикателство и има няколко причини за това. Първо, в много организации не е осъзната нуждата от такава култура. Второ дори и на места да е осъзната важността, ако това не се случва на  всички нива в компанията, то опитите в тази посока често завършват неуспешно. Пътят е дълъг и труден, защото култура не се създава за ден, а с години. Също така култура не се изгражда от един човек, а от група от хора, които изповядват общи ценности. Трето, важно е да има постоянство и целенасоченост в усилията. Това са основните причини, които делят организациите от създаването на култура на непрекъснато усъвършенстване.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с IT Team Leadership?

На първо място да се запознаят добре с лидерството като материя, защото на пръв поглед много решения могат да се вземат интуитивно, особено ако човек е имал предишен опит с екипна работа и ръководене на задачи или проекти. Когато новият лидер е добре запознат с това, с което се сблъсква, той е по-подготвен да отговори на предизвикателствата и да реагира в дадена ситуация. Това не е панацея, но много помага. Черпенето на знания от чужд опит спестява време и усилия.

Също бих посъветвала всички хора, които тръгват по стъпките на лидерството, да си намерят ментор, който да ги подпомага в техния път. Това е добра предпоставка за успех.

Важно за новите лидери е и да осъзнаят разликата между т. нар. individual contributor и мениджър. В първия случай резултатите идват от собствената индивидуална работа, а във втория случай – от работата на екипа. Усилията на лидера не са насочени към това да свърши работата, а върху това да се създаде среда, в която останалите могат да постигнат общите цели. Това е много важен факт, който много хора, които тръгват по пътя на лидерството, не отчитат.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителската група IT Team Leads. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Тодор Митев: Предизвикателствата те стимулират и ти помагат да израстваш
Камен Янков: Ръководенето на хора не се ограничава само до разпределяне на задачи

Share This