Да се напише малък скриптов език е интересно предизвикателство. Как да го направите можете да разберете на събитието Let’s write a tiny language in C++ от лектора ни Костадин Петков. Преди събитието той обаче ни разказа как е научил за езика С++ и защо работата със стар код е едно от най-големите му предизвикателства.

Как започна да се занимаваш със C++?

За мое щастие или не, научих за С++ в Пирогов. Бях малък, на съседното легло имаше едно по-голямо момче, което твърдеше, че пише компютърна игра у тях. За мен програмирането на игри беше мечта тогава. Бях много щастлив че най-накрая срещнах човек който можеше да ми даде някаква насока. Той ми каза, че използва „С++“, помолих майка ми да го запише на листче. Няколко години по-късно, успях да се захвана с езика.

Кой е най-интересният аспект от работата ти със C++?

Най-интересното нещо не е самият език, а това което може и се прави с него. В моят случай това са компютърната графика и игрите. С++ е езикът, който въпреки многото си недостатъци, предоставя необходимия контрол и производителност.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Със сигурност това е работа със стар код. Често старият код е написан със съображения и идеи, които не са актуални за текущото състояние на софтуера, а идентифицирането и правилното им обновяване или отстраняване, изисква много внимание и търпение.

Как го разреши/разрешихте?

С четене, и консултиране с колеги.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Основи на това как работят компилаторите и интерпретаторите, и това, че не всичко е толкова трудно колкото казват по форумите.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със C++?

Да не забравят, че езикът е просто един от инструментите необходими за да си вършим работата. „Програмистите не пишат код, а решават проблеми.“Стани част от потребителска група C, C++. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Обучение с Утвърждение (Част 1)
Кога и как да интегрираме автоматизация с Postman

Share This