Неизменните правила на Ивайло Иванов за успешно изпълнен проект

 

Ивайло Иванов е действащ Project Manager за EMEA в Comptel Corporation. Паралелно с това е Project Management trainer в Ню Хърайзънс България. Сертифициран PMP, PRINCE2 Practitioner, PRINCE2 Agile Practitioner, ITIL v3. Ивайло има повече от 10 г. стаж като ръководител на проекти в областта на телекомуникациите и разработката и внедряването на софтуер. Общо над 14 г. в ИТ сферата. А на събитието на 11 май 2017 г. „Case study: Как непълното разбиране на Agile може да провали един проект“, използвайки интересни метафори, той ще представи как не е добре да се прилага Agile, ако искаме програмата ни да бъде успешна. Сега Ивайло разказва кои са най-големите предизвикателства в работата му и кои са неговите неизменни правила за успешно изпълнен проект.

Как започна да се занимаваш с ръководене на проекти?

Постепенно. Всичко тръгна от един кариерен форум, където различни компании задаваха задачи и желаещите студенти представяха своите решения на ситуационните казуси. Аз се оказах сред победителите на една от големите компании и така получих покана да се присъединя към техния екип. Вече имах известен опит като софтуерен инженер, но предложената ми позиция (свързана с бизнес анализ) ми се стори също много интересна.

След около 2 години нещата постепенно преляха в координиране на малко повече задачи., докато в един момент тогавашните ми мениджъри решиха да ми гласуват доверие и ми възложиха да ръководя цялостно един малък проект. Хареса ми. Последваха по-големи и сложни проекти. И така вече малко повече от 10 години. В друга компания, но проектите са все така интересни и във всеки един има какво да се научи.


 

Събитие на фокус:

JavaScript OOP – от ECMAScript 5 до TypeScript

 

 


Какво те вдъхновява в работата ти?

Страхотните колеги и предизвикателните ситуации, в които попадаме. Особено в по-сложните проекти, почти всеки ден има по някой казус, който ни предлага нов урок.

Кои са твоите неизменни правила за успешно изпълнен проект?

На първо място смятам, че трябва да има доверие и разбирателство между колегите в екипа.

Друго изключително важно качество е да можем да се поставим на мястото на клиента, за да разберем по-добре очакванията/изискванията… или пък следващият ход, ако ситуацията е „по-напечена“ и се е стигнало до ескалации.

Третото нещо е комуникацията – добре известен факт е, че 80-90% от работата на проектните мениджъри е да се грижат всички замесени страни да са добре информирани за текущото състояние, предстоятите задачи, рисковете, евентуални промени и т.н.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквал?

Предизвикателства има почти всеки ден – промени в изискванията, смяна на колеги в екипа, сблъсъци на различни характери (а понякога и чисти претенции и ултиматуми), разминаване в очакванията с клиентите, работа във виртуални екипи в различни часови зони и т.н. Но подобни теми са по-подходящи за дискусиите по време и след семинара, за да може повече хора да споделят какво и защо биха направили.

Но мога да споделя за една любопитна ситуация. В един от проектите имаше случка с несподелена любов между колега от моя екип и човек от страна на доставчика. Това доведе до малко обтегнати отношения между съответните двама души и дори накрая отказваха да комуникират директно по-между си. А бяха ключови участници в проекта.

Как разрешихте тази ситуация?

Наложи се аз да вляза в ролята на медиатор и да помагам за обмяна на информацията и комуникацията между тях, за да не застрашим развитието на проекта.

Не само в тази ситуация, а и в доста други ми се е налагало да се нагърбя с допълнителни задачи, когато успехът на проекта е застрашен. Всъщност, всеки ръководител на проекти трябва да е готов на известна доза саможертва за успеха на проектите си.

Издай ни нещо от кухнята. За какво ще говориш на събитието на 11 май?

Ще споделя опит от един от моите текущи проекти, който продължава вече малко повече от 2 години и за целия ни екип е изпълнен с уроци от многото заплетени и напрегнати ситуации – за първи път опит за използване на agile методология в такъв тип проект за компанията, клиент с изключително високи очаквания, много външни консултанти, екип, разпръснат в няколко държави и още доста особености.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с управление на проекти?

Да посещават подобни събития, за да се запознават с добри и лоши практики от опита на колеги. Колкото и книги и видео уроци да сме прочели и гледали, споделеният опит от първа ръка е най-полезният източник на знание.

Стани част от потребителската група IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This