Много често, когато ни предстои да започнем кариерния си път, си задаваме въпроса: „Има ли смисъл от стажове, обучителни програми и т.н.?“. За важността на стажантските програми, днес говорим със Станислав Хаджийски – MTS (Member of Technical Staff) във VMware. Ето какво разказа той:

Знаем, че по професия си физик, а работиш като разработчик на софтуер в голяма, международна компания. Защо реши да смениш професията?

Още от дете имам интерес и към науката (по-специално физиката), и към програмирането. Така се случи, че посветих ученическите си и студентските си години на физиката. Завършвайки университета обаче почувствах, че имам нужда от промяна, че искам да попадна в нова, по-непозната среда. Реших, че искам да инвестирам и в другата си страст, програмирането. Късметът ми се усмихна и започнах кариерата си във VMware.

А как успя да направиш прехода между двете професии?

Неочаквано лесно и плавно. Видях в кариерния ни център обява за академията Talent Boost Class. Това е една безплатна инициатива на VMware, в която служители временно се превръщат в преподаватели и провеждат кратък интензивен курс на одобрените кандидати. Той обхваща разнообразни умения – от алгоритми и структури за данни до Spring-базирани приложения. Бих препоръчал на всеки млад софтуерен специалист да посети този курс – там научих много нови неща и създадох ценни контакти и приятелства. Също така, добро представяне по време на обучението и успешна разработка на финален проект обикновено са повод за предлагане на стажантска позиция във фирмата. Именно така спечелих правото си да започна шестмесечен стаж във фирмата.

Разкажи ми за процеса на кандидатстване. Какви знания/опит в областта на програмирането имаше, когато влезе в програмата? Какви бяха изискванията? Кое е изиграло решаваща роля, за да бъдеш одобрен?

Самото кандидатстване е просто – академията има сайт, а в него има форма за регистрация. Следващата стъпка е малко по-сложна – записалите се кандидати минават през кратко интервю, обхващащо всяка една от темите, по които се преподава в академията. Разбира се, не е нужно да си перфектен във всичко. Например аз имах добри познания в сферата на обектно-ориентираното програмиране и добра основа по отношение на структурите от данни, но откъм установени алгоритми и добри практики (като design patterns например) не бях подготвен достатъчно. Целта на предварителния подбор е да се види, че имаш нужните основи, че умееш да разсъждават и имаш желание да се развиваш. Е, също така и местата в академията са ограничени.


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Разкажи ни повече за стажа си. Как беше организирана работата ти? Имаше ли цели на стажа, обучителна програма, ментор?

Стажът във VMware представлява работа по реален проект, често свързан с проучване на нови възможности или подобряване на някой продукт. Всеки от тези проекти е до голяма степен изолиран от работата на останалите служители, т.е. стажантът работи сам. Разбира се, до себе си всеки стажант има поне един ментор, който да го напътства и с който да обсъжда работата по проекта. Крайните цели, разбира се, са предварително дефинирани, но тъй като работата е изследователска, често се случва те да се видоизменят частично или напълно до завършването на проекта.

По какъв проект работи? Беше ли ти интересно? Какво научи по време на стажа си?

Проектът ми беше свързан с анализиране на телеметрични данни, събирани от един от най-големите продукти на VMware – vSphere. Досегът с реални данни е винаги вълнуващ, а в пощата ми непрекъснато идваха запитвания за нови и нови статистики за честотата и начина на използване на отделни компоненти от продукта, така че просто не ми остана време да скучая. По време на стажа за първи път се сблъсках с функционалното програмиране и NoSQL базите данни. Научих се да програмирам и на Scala.

Каква беше натовареността ти по време на стажантската програма? А беше ли платена?

Стажът ми беше шестмесечен, на пълен работен ден. Тогава все още посещавах и университета, но бързо намерих баланса между работата и ученето. Проектът беше интересен, затова рядко съм се чувствал уморен в края на деня. Стажовете, разбира се, са добре платени.

А какво се случи след края на стажантската програма?

Изглежда съм направил добро впечатление с работата си по проекта, защото малко преди края на стажа получих предложение за постоянна позиция. Разбира се, приех я с радост. И до днес се радвам, че нещата се развиха по този начин.

По какви проекти работиш в момента?

Част съм от екипа, работещ над проекта с отворен код Admiral, който най-общо представлява платформа за управление на приложения, базирани на контейнери. Продуктът ни може да се използва като независимо решение, но също така е и официалния портал за управление на продукта VIC (vSphere Integrated Containers), включващ в себе си още VIC-engine (container engine) и VMware Harbor (container registry). Работата тук ми помогна да науча много за създаването на сложни приложения с помощта на microservices architecture шаблона, виртуализацията на ниво контейнери и какво ли още не. А това е само в работното време. Извън него се случват хакатони и други интересни събития, в рамките на които можеш да работиш по всевъзможни други проекти!

Продължава ли VMware да развива стажантските си програми?

Разбира се! Всяка година изникват нови интересни идеи за стажантски проекти, за които може да се кандидатства целогодишно, така че проверявайте често за нови обяви. За по-нетърпеливите да разгледат бъдещото си работно място имаме и специално мобилно приложение за Android и iOS. С негова помощ ще може да се разходите из сградата и да научите повече за фирмата, ценностите ѝ и работата в нея. Изживяването е още по-интересно, ако използвате очилата си за виртуална реалност. А разходката може да ви донесе и награда!

Каква награда?

Очила за виртуална реалност Oculus Rift.

Накрая, какъв би бил съвета ти към всички млади специалисти, на които им предстои да направят първите си стъпки в професионалното си развитие?

Следвайте мечтите си и не се страхувайте от непознатото и трудното. Ако имате желание да постигнете нещо, винаги ще намерите и начин.

Визия: Личен архив

Share This