Има доста книги, които могат да ви помогнат ако искате да се научите да програмирате и да си намерите правилната работа. На английски има много повече книги и ресурси, но сме избрали и доста книги на български за тези, които не знаят английски език.

Code Academy

Въпреки, че не е книга, може би един от добрите начини по лесен начин да научите първите стъпки на програмирането е да изпробвате http://www.codecademy.com/. Сайтът предлага интерактивен начин да се научите да програмирате, но за целта трябва да знаете английски език. В Code Academy има курсове за PHP, Ruby, JQuery, JavaScript и Python. Често се добавят и нови курсове и е напълно безплатно.

Интервюта, наемане и автобиография

Една от големите грешки е да се скъсате и да научите някоя доста трудна материя и след това да се окаже, че е трябвало да учите нещо коренно различно. За това може би първата книга, с която трябва да започнете е „Мисия моята ИТ кариера„, книгата разкрива какво търсят работодателите и върху какво трябва да се концентрирате. Но най – важното е, че най – голямата глава от книгата е за хората без никакъв предишен опит, които имат желание да започнат работа в ИТ индустрията.

Увод в програмирането

За първи стъпки в програмиране със C# или програмиране със Java може да си купите или да изтеглите безплатно книгите от http://www.introprogramming.info/. Книгите са безплатни ако ги четете онлайн, но можете да си ги закупите и на хартиен носител.

На английски език

На английски език може да се възползвате от следните книги:

Practical PHP Programming – книгата е на английски и е добър начален старт с PHP. Книгата е безплатна онлайн, но може да си я закупите и в хартиен вариант.

C++ Tutorial – безплатен online наръчник за изучаване на C++ (на английски). Въпреки, че C++ не е най–търсеният език от работодателите в България е един от езиците, на които повечето хора се научават да програмират, преди да пристъпят към някой по – комерсиален език.

Добър списък с книги, разделени по различни програмни езици и технологии може да откриете тук: http://programming-motherfucker.com/become.html (включително за SQL, HTML / CSS, Git и Subversion).

Как да четем книгите за програмиране по правилен начин

Не забравяйте, че след като намерите правилната книга не трябва просто да я изчетете от корица до корица. Най – много знания може да извлечете ако изпробвате всеки пример в книгата. Като напишете един пример се опитайте да го промените малко, опитайте се да свикнете максимално много със средата за разработка.
Ако искате да четете още подобни материали – абонирайте се за нашия newsletter: тук

Share This