Кирил Стефанов е Staff Software Engineer във VMware с над 14 години опит в областта на Java технологиите, виртуализацията и Cloud технологиите. Сертифициран Java и Spring Framework специалист с дългогодишен опит като инструктор и консултант. С него ще ви срещнем на събитието Serverless Applications, Spring Cloud Function and You на 25-ти февруари. Преди това, Кирил ни сподели за професионалния си опит и големите предизвикателства, с които се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с Java?

Започнах да се занимавам с Java през втората си година на следване в университета, специалност Информатика. Java беше 3-тият език за програмиране, с който се сблъсках по-сериозно. Преди това бях писал много проекти на C,C++ и Pascal, но след като разбрах колко по-лесно и бързо се изграждат приложения на Java си казах: Това е моят език!

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Java?

С Java може да се прави всичко, като по-важното е, че може да се прави лесно и бързо. Java има изградена изключително голяма екосистема от качествени open source библиотеки и инструменти, които могат да се използват наготово при реализацията на дадено софтуерно решение за разлика от много други езици за програмиране, които или нямат изградена екосистема, или ако имат то open source решенията или не стават за нищо, или са остарели и не се поддържат от години.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Цялостното проектиране и реализация на Cloud базирана платформа за синхронно и асинхрoнно-електронно обучение с виртуална класна стая и изграждане на електронни уроци с елементи от различни игри.

Как го разреши?

По трудния начин – с много четене, екпериментиране с различни инструменти, преработване по няколко пъти на част от модулите и много търпелив екип от съмишленици, които тестваха платформата.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

  1. Serverless” не е бъдещето, защото ние можем да го използваме още сега!
  2. Фокусирай се върху новата функционалност, която печели пари.
  3. Живеем в свят с много доставчици на “Cloud” услуги. “Serverless” приложенията са начин да го консумираме успешно.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Java?

Java е най-популярният език за програмиране, години подред (според tiobe.com) и ако сте решили да се заминавате с него, то вие несъмнено сте на прав път!  Остава само да сте постоянни в преследването на целите си и да се интересувате много от най-разнообразните технологии от света на Java и успехът ще дойде от самосебе си.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на на Java. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Ивелин Велков: Java е стабилна основа
Петър Петров: „Java е страхотна платформа“

 

 

Share This