Кирил Лефтеров работи като продуктов мениджър в AXS Marine, където се занимава с разработката на аналитични решения за шипинг индустрията. Той има над 6 години опит в проджект и продуктовият мениджмънт. С него ще ви срещнем на събитието Успешна имплементация на нови процеси на 6-ти януари. Преди това му зададохме няколко въпроса. Ето как ни отговори той.

Как започна да се занимаваш с ръководене на проекти?

Кандидатствах в малка българска компания (Tara Soft) за джуниър програмист, а в дадения момент не им трябваше, но имаха позиция за PM за която знанието на Немски беше бонус (в дадения момент имах добро ниво на Немски).

Тъй като нямах никакъв опит до моомента се разбрахме да опитаме 2-3 месеца да работим заедно без заплащане (един вид като стаж), след което което ме взеха на работа.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Трудно е да кажа, защото съм работохолик и много неща в работата ми ме вдъхновяват и мотивират, но ще изредя няколко.

Да видя работещи нови процеси и как екипа се е мотивирал или да намеря разрешение на проблем, който е спъвал работата и как всичко потръгва.

Да проведа трудни преговори, при които да издействам нещо за екипа или компанията или да измисля нов фийчър в продукта, който дава нови възможности.

Мога да продължа да изреждам, но мисля, че това е нещо стандартно за всеки работохолик.

Кои са твоите Топ 3 правила за успешно изпълнен проект?

  1. Не бързай, когато можеш да си позволиш да обмислиш нещата за по-дълго време.

– не мога да преброя пътите, в които съм отговорил прекалено бързо а е имало по-оптимален отговор/вариатн. Винаги е добре при възможност нещата да се обмисля за по-дълго време.

  1. Не жертвай мотивацията на екипа за краткосрочни постижения

– бързите постижения винаги са добри, но не на цената на мотивацията на екипа. Винаги е по-добре да жертваш някое постижение и дори да провалиш краен срок, за да запазиш мотивацията на екипа. В дългосрочен план ще ти се отплати.

  1. Бъди педантичен

– не знаеш кога ще ти трябва нещо, което е трябвало да се документира преди повече от 6 месеца, но не е направено, защото е „нещо малко без кой знае какво значение“.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквал?

Имал съм много предизвикателства в работата си както и продължавам да имам на дневна база. Трудно е да кажа, кое точно е най-голямото.

Може би това което най-много ме е притеснявало и все още ме притеснява е проблемната комуникация, както с хората над теб така и с тези под теб.

Как го разреши?

Разрешаването на комуникациооните проблеми е дълга тема и за жалост ми се е налагало често да се справям с нея.

Подходите ми са били различни в зависимост от конкретната ситуация и естество на проблема, но по-сполучливите подходи от моя страна до момента са:

  1. Кратки и точни съобщения

– колкото по-дълго продължава топик, който е част от имейл, разговор или дискусия толкова по-голям е шансът да не са те разбрали

  1. Погрижи се да са те разбрали

– ако не са ме разбрали не обвинявам другите а търся начин да дам по-ясно примери или да обясня по начин по-близък до събеседника

  1. Ненужно дълга комуникация (главно в имейли)

– звучи като парадоксален подход имейки предвид пътвия, който споменах, но има своето място. Правя комуникацията по-дълга и с прекалено много примери, когато съм забелязал, че хората с които комуникирам имат навика да прочитат нещата на бързо, защото нямат време и не винаги разбират какво съм имал предвид. Дългите мейли плашат хората, защото има много информация за асимилиране и обикновено ги оставят за по-късен етап, когато имат повече време, за да вникнат и „да не се изложат“.

П.П. подхода НЕ работи за спешни топици

Какво би посъветвал всички Project Management ентусиасти, които сега започват своя кариерен път?

Не се страхувайте от провалите, те са ваш приятел. След всеки един ще научите нещо ново, което ще ви помогне за в бъдеще, да станете по-добър професионалист и да видите, къде можете да подобрите вашите умения.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Никола Богданов: Agile, Agile, Agile… това се казва „hype“!
Макс Жданов: Бъдете винаги подготвени и търсете промените, не се страхувайте да правите експерименти!

Share This