Камен Янков е QA експерт с повече от 12 години опит в ИТ индустрията. Ръководител на QA екип и съосновател на процеса на автоматизирано тестване в Seeburger. С него ще ви срещнем на събитието The recruitment strategy, gamer’s mode, на 13-ти февруари. Преди това, Камен ни разказа за предизвикателствата и динамиката в работата си, както и ни сподели важни препоръки към всички, които сега започват да се занимават с ръководене на ИТ екипи.

Как започна да се занимаваш с IT Team Leadership?

Започнах тази работа по странно или бих казал добро стечение на обстоятелствата. Това се оказа предизвикателство за мен, което преодолях. Хубаво е човек да си поставя цели и да среща предизвикателства.

Кой е най-интересният аспект от работата ти като Team Lead?

Има доста динамика, участието в разработката на нови процеси и подобряването на стари е доста мотивиращо.

Кои са основните предизвикателства пред един IT Team Lead според твоя опит?

Според мен това е строго индивидуално, зависи изцяло от силните и не толкова силни страни на конкретния човек. Всеки сам за себе си знае, какъв аспект от работата му представлява предизвикателство. Като част от мултинационална компания за мен предизвикателство е работата с различни националности, различни индивидуалности и изграждането на ефективни процеси.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящото ти събитие?

Първото нещо, върху което искам да акцентирам, са трудностите, които съм срещал по време на подбор на ИТ професионалисти – трудности, които и други колеги може да споделят в момента. Като второ, примери за това, как бихме могли да излезем от кутията (“Thinking out of the box”), което би ни помогнало да открием нови възможности. И трето, ще споделя как ние променихме своя процес за подбор.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с IT Team Leadership?

Бих ги посъветвал първо да преценят за себе си доколко работата с хора е тяхното амплоа. Ръководенето на хора не се ограничава само до разпределяне на задачи, даване на пример и техническо изпълнение. Менторство, коучинг, менажиране на конфликти, мотивация, емпатия, грижи (проблеми), ефикасност, комуникация, и много други дейности са част от работата на лидера. Бих посъветвал да намерят други лидери, от които да черпят опит. Ако имат възможност, да преминат съответни за ролята обучения. И най вече, да бъдат прозрачни към мениджмънта си по отношение на грижите, които срещат, което ще им помогне да се отреагира своевременно.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на IT Team Leadership. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Веско Колев, Progress: Лидерството започва от нас самите
Как се развиват „меки умения“ в тийм лидери – разговор с Иво Илиев

 

 

 

Share This