Калоян Донев е професионален програмист с близо 20 години опит, а мобилни приложения започва да разработва още през 2002 година, когато се присъединява към Mobisystems. Там той работи по най-големият им проект – офис пакет за мобилни устройства. Той ще бъде и нашият лектор на събитието MVVM архитектура в Android приложения, където ще ви разкаже всичко за MVVM архитектурата и как се проектира Android приложение с MVVM архитектура. Преди това обаче той ни разказа за любимия му аспект от работата му и какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с mobile development.

Как започна да се занимаваш с Mobile Development?
Случайно. Занимавам се с разработка на мобилни приложения от 2002 година. Тогава устройствата бяха черно бели, с малко памет и слаб процесор. Фирмата, в която започнах, имаше амбиция да създаде офис пакет за тези устройства. Та ми се стори интересно и предизвикателно начинание и ме привлече.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Mobile Development?
Предизвикателството да направиш нещо, когато имаш повече ограничения в сравнение с десктоп.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?
Да направим продукт, който върви едновременно на няколко мобилни и десктоп платформи и който се конкурира с продукти на големи компании като Майкрософт.

Как го разреши/разрешихте?
С добра архитектура. Част от кода е на C++, други части са на Java, .NET и ObjectiveC в зависимост от платформата.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
Какво е MVVM, как да използваме MVVM в андроид приложение и други дребни неща.

Какво би посъветвал всички, които сега започват кариера в сферата на Mobile Development?
Разработката за мобилни устройства вече не е много по-различна от десктоп, така че всеки опит в правенето на приложения може да се приложи и за мобилните. Концепциите на всякъде са едни и същи. Ако ги овладеете, ще можете да разработвате native приложения за всякакви платформи.


Стани част от потребителската група Mobile Development. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Едно мобилно приложение трябва да е направено и тествано за крайния потребител. Всеки един детайл трябва да бъде на място“ – Стоян Симов
Пламен Петков: Мобилните приложения ми дават свободата да експериментирам с всичко!

Share This