Калоян Георгиев е предприемач с 20 години опит в проекти, свързани със здравеопазването, здравното осигуряване и Fintech. През 2015 г. създава в Малта KPGG – международна фармацевтична група. Групата има мрежа от свързани практикуващи фармацевти. През 2018 г. става съосновател на Colibra – компания, чиято цел е да преоткрие застраховката, като я направи F.U.N (Fair, User-Centric & Instant). С него ще ви срещнем на събитието Building a 9-digit business while travelling for fun на 18-ти април. Преди това, Калоян ни сподели как е започнал да се занимава с предприемачество и кой е бил най-запомнящият се момент от работата му като предприемач през годините.

Как започна да се занимаваш с предприемачество?
Спомням си, че бях в 8 клас, когато за първи път ми хрумна да започна нещо свое. Майката на един приятел работеше във фабрика, където имаше кафене. Когато продадоха фабриката, собственикът й искаше кафенето да изчезне възможно най-бързо. Беше подвижна конструкция, но все пак, много тежка и пълна с мебели и оборудване.

Казах на моя приятел, че купуваме кафенето. Имахме нужда от пари, разбира се. Затова направих презентация на майка му с бизнес план как можем да купим кафенето с парите, които току-що е получила от продажбата на семейни имоти. По някакъв начин успях да я убедя, че не може да загуби пари с тази инвестиция, въпреки че бях едва на 15 години. Тя и баща ми се подписаха вместо нас и ето, че вече бяхме собственици на кафене.

Мисля, че с това сложих началото на “предприемаческата си кариера”. Интересното е, че от плана с кафенето нищо не стана, дори и през лятото, когато беше сезонът на кафенетата, но пък някак успяхме да го продадем и да си върнем печалбата 2 или 3 пъти. Разпродадохме всички мебели и оборудване – без една микровълнова и електрическа сокоизтисквачка, и двете на цени в щатски долари. По-късно продадохме сокоизстисквачката в пика на хиперинфлацията в България и с печалбата платихме апартамента на баща ми. Сега звучи лудо, но тогава курсът лев към долар беше 3000: 1. А микровълнова печка е все още при баща ми.

Кой е най-интересният аспект от предприемачеството в ИТ сферата?
Работата ми като предприемач е свързана с много критично мислене – out-of-the-box, но все още не съм намерил занимание, което да ми помага повече от доброто старо пътуване до далечна страна.

Хубавата страна на ИТ компаниите е, че позволяват проектите да се движат от разстояние, да се сформира екип от отговорни хора, които да работят по план, без това да ги задължава да седят в офис постоянно. Така се постига доста по-голяма продуктивност и ефективност.

Аз идвам от един малко по-консервативен сектор, като фармацията и то B2B, където се работи постоянно, много упорито и от един момент нататък работата става малко по-монотонна. Ако не можех да пътувам през годините, нещата сигурно щяха да стоят по друг начин. А тук в ИТ сферата виждаш резултат след всяка малка стъпка. До голяма степен, зависи от продукта или услугата, разбира се, но всичко се случва със скоростта на светлината. Можеш да видиш голям растеж за дни, нещо, което е невъзможно за много други индустрии. Тази динамичност дава допълнително енергия на всички в екипа и ги държи “нащрек” постоянно.

Кой е най-запомнящият се момент от работата ти като предприемач през годините?
Имам много запомнящи се моменти. На тези от вас, с които се видим на събитието на 18-ти април ще разкажа няколко случки, които ме научиха как да боря страховете си и да се справям по-добре с ръководенето на бизнеса. Още от времето през 90-те когато започнах като таксиметров шофьор, а и до днес се ръководя от моите 7 принципа за страхотен живот. Ще ви споделя и тях, когато се видим на живо, защото пътуването е един от тези принципи и ме научи на много неща, наистина. Но още повече съм научил, когато съм следвал собствените си вярвания и интуиция.

Ще се радвам да чуя и вашата гледна точка по темата, както и да ме питате всякакви въпроси за следващите ми предизвикателства и пътувания, които съм планувал.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
Три? Надявам се да са повече! Keep making FUN! И защо е добре да продължавате да правите, това, което ви носи удовлетворение – повече свежи сили и енергия, които да вложите в динамичните ИТ проекти, с които се занимавате, за да ги направите по-успешни. За мен това с пътуванията, продължава да работи и до днес. Само преди дни се върнах от Шри Ланка, където карах сърф със семейството си и след това бях много по-зареден и по-ефективен за стартъп проекта (Colibra), за който ще чуете повече на живо, както и за другите компании, които развивам от години.

Ще спомена за различните предизвикателства, които съм срещал и срещам, онези които ме каляват като човек, но и ме учат на нови неща в бизнеса. Colibra например е първият ми b2c проект, а това е доста вълнуващо начинание, което има голям потенциал.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с предприемачество?
Знаете ли какъв ми е планът за следващия проект? Знаете ли колко пари мога да направя? Нямам идея. Това би било доста смело предположение. Най-важното за мен е да направя нещо наистина страхотно, интересно и много забавно за екипа. Затова е много вероятно да спечелим много пари. Колко? Никаква идея. Дори не се опитвам да го позная.

Никога не съм планирал много бизнеса си. Не обичам да следвам план. Следвам вътрешното ми усещане за благополучие и забавление.

Също така рядко завършвам един бизнес или проект, без вече да съм подхванал следващия. Не помня да е имало период, в който се чудя какво да правя. Проектите преливат от един в друг. Вместо да търся нови възможности, новите възможности изкачат сами и аз вливам енергията си в тях, следвайки собствените ми интереси.


Стани част от потребителска група на IT Entrepreneurship. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Мая Златанова: За мен здравето е най-ценното нещо за всеки един от нас
Лилия Месечкова: Чувствам се заредена винаги когато мога да споделя идея

 

 

Share This